Izaberite stranicu

Историјско – биографска драма “Крст у пустињи”, о најпоштованијој и најдражој светитељки православља и српској светитељки Преподобној Мајци Параскеви, како је на јучерашњој конференцији за новинаре најавио редитељ Хаџи Александар Ђуровић, почеће да се снима у среду, 25. априла, на локацијама Обедске баре, у близини манастира Обед.

Сценарио је настао по бестселер роману “Петкана” његове мајке Љиљане Хабјановић Ђуровић (преведен је на седам језика), са којом редитељ потписује и сценарио.

Како је истакао, филм ће бити прва српско-јорданска копродукција, и после првих “клапа” у Србији, у Војводини, снимање ће се наставити у Јордану, на аутентичним локацијама пустиња Вади Рум и Вади Араба, где је Света Петка провела скоро четрдесет година.

– Прича фокусира животни пут једне изузетно побожне девојке која је постала светитељка, и филм ће бити ауторски и поетски. Мени је било битно да испоштујем три новоа – светитељку, роман и гледаоце, јер свако од њих има своје виђење Свете Петке. Доста смо се придржавали књиге, рад на сценарију трајао је две и по године, а прича ће имати историјских детаља, као што су преношење моштију Свете Петке у Србију, које је организовала царица Милица, или како је Свети Сава овде донео прву икону велике светитељке православља – изјавио је Ђуровић, истичући да је “Крст у пустињи” врста савременог житија, и да таквих филмова нема у нашој кинематографији, а ретки су и у свету.

Носилац пројекта је београдска продуцентска кућа “Александрија филм”, а премијера се очекује октобра 2019, у време славе Света Петке.

БЛАГОСЛОВ ЦРКВЕ

КАКО је истакла Љиљана Хабјановић Ђуровић, њој је веома драго што се од 14 романа које је написала екранизује управо “Петкана”, а посебно је срећна што је филм добио благослов за снимање од Светог архијеријског синода Српске православне цркве.

Засада ће, по њеним речима, остати тајна ко ће бити у глумачкој екипи филма и ко ће играти главну улогу, а извесно је да ће директор фотографије бити чувени руски сниматељ Игор Грињакин.

Р. Р.

Извор: Новости

 

Pin It on Pinterest

Share This