Izaberite stranicu

У храму Николаја Мирликијског на крстарици Аурора после100 година први пут је ослужена света Литургија15. априла 2018. године, јавља Патриархииа.ру. Богослужење је савршио старешина цркве Николаја Мирликијског у петроградској Долгоозерној улици протојереј Александар Ткаченко. Кадети Поморске школе Нахимов, чланови посаде и бродска посада молили су на Литургији.

-Ови људи имају солидан хришћански православни поглед на свет и дошли су на службу, јер молитва Богу је важан део њиховог унутарњег духовног живота, рекао је протојереј Александар Ткаченко. Према његовим речима, службе ће се редовно одржавати у цркви Николаја Мирликијског на крстарици Аурора.

-Ово, наравно, није парохијска црква, па не могу сви овамо доћи. Ово је храм који је на броду борбене јединице, на броду Балтичке флоте. На службама ће углавном учествовати чланови посаде и бродска посада, као и студенти Поморске школе Нахимов, изјавио је протојереј Александар Ткаченко.

Коментаришући историјског значаја прве Литургије после 100 година на крстарици Аурора, отац Александар је назвао управо обављено богослужење чином историјског помирења. -Са Аурором је повезан почетак Револуције и почетак страшне епохе наше земље. Током Литургије у молитвама поменули смо све – и оне који су били на страни црвених, а и оне који су били на страни белих, и оне који су видели будућност земље у продужетку старог режима, а и оне који су желели да промене друштвени систем. Зацело, за православне је ово чин историјског помирења људи различитих погледа и различитих класа.

Извор: Патриархиа.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This