Select Page

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил и папа Фрања упозорили су у заједничкој изјави, поводом заоштравања ситуације у Сирији, да је свијет дошао до опасне црте и стварне пропасти у међународним односима, а свјетске лидере позвали да не дозволе даљи раст напетости, да избјегну сукобе и крену путем дијалога.

„Пред лицем ове страшне пријетње, обраћамо се свим свјетским лидерима с позивом да спознају своју одговорност пред својим народима, пред човјечанством у цјелини и пред Богом“, наведено је у заједничкој изјави.

Истиче се да настављање војних дејстава на Блиском истоку, која су током посљедњих година изазвала огромна страдања, однијела животе хиљада људи и приморала милионе да побјегну, сада пријети да прерасте у глобални сукоб, пренијели су руски медији.

Двојица поглавара обратила су се чланицама УН, а посебно Савјета безбједности са позивом да се сјете своје дужности пред породицом народа.

„У име Божије молимо их да превладају несугласице и да заједно раде на постизању мира у цијелом свету“, наведено је у саопштењу, које је прочитао предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион.

Митрополит Иларион рекао је да су ово обраћање подржали поглавари Александријске, Антохијске и Јерусалимске православне цркве, као и низ других патријарха источних цркава.

Извор: Срна

Pin It on Pinterest

Share This