Izaberite stranicu

Родитељство је данас подвиг више него икад, који хришћанин, без обзира на околности, мора до краја да изнесе, оцијенио је  ђакон Павле Љешковић, професор Цетињске богословије на синоћњем предавању у ризници Српске православне цркве у Старом граду у Котору,  у оквиру циклуса предавања током Великог поста .

Говорећи на тему „О васпитању дјеце у канонима цркве” ђакон Павле је подсјетио на улогу коју је хришћанство имало у ослобађању човјека у сваком смислу. Посебно се осврнуо на изазове васпитања и образовања младих људи данас с обзиром да смо свједоци пада ауторитета у разним областима, а што је посебно видљиво кроз непоштовање старијих и наставника.

„Управо је и данас актуелна мисао, односно ријечи апостола Павла „оцеви не раздражујте своју дјецу, да не би клонула духом“. Ове ријечи апостола Павла увијек су имале своју врједност и за сваку епоху су се могле тумачити на одговарајући начин“, казао је ђакон .

У данашња вријеме, како наводи, то не значи само да се дјеци не смије  дозвољавати стална присутност на интернету без икакве контроле, стално гледње телевизије…

„Већ ми на неки начин морамо да контролишемо и њихово образовање у школи. Морамо да видимо што то они уче и на који начин, иако је школство код нас још увијек нека врсте институције, што ће у наредним годинама, а посебно у наредним деценијама, све мање бити. И холивудски филмови на неки начин нам показују модел школе на Западу гдје влада један потпуни хаос, гдје наставник није никакав ауторитет и гдје се учи  о хомосексуалним браковима као нечем нормалном, о абортусима,  аутаназији… Све ће то бити предмет учења и наше дјеце“, казао је Љешковић.

Подсјећајући на правила Василија Великог, која између осталог говоре и о потреби да родитељи организују дјеци вријеме за учење, када да се моле, играју, истиче значај васпитања „на прави начин уз усађивање правих вриједности“.

„И само такви ће они бити способни да у том образовном систему опстану као хришћани. Јер само кроз тај и такав подвиг родитељства, и ако га схватимо као подвиг те врсте, једино тако можемо да достигнемо Царство небеско“, казао је између осталог ђакон Павле Љешковић.

 

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This