Izaberite stranicu

У част и славу Светог Симеона Мироточивог у беранском Центру за културу одржана је свечана академија. Скуп је на почетку свечаности благословио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, наводећи да Светог Симеона Мироточивог, као свеца Божјег, прослављају сви православни народи у цијелој васељени, као и они у Лимској долини, која је засијана немањићким светињама. Казао је да се у Епархији будимљанско-никшићкој осјећају поносним због тога и да су изузетно повлашћени и задужени да чувају то насљеђе и слиједе свијетли пут Немањића.

– Свети Симеон Мироточиви је она личност у српском роду која се доживљава као темељ зато што је он нашао темељ свега, и цркве, и државе, и културе, и просвјете, и родољубља, и човјекољубља. Нашао је Христа Господа и на њега се ослонио. Његово житије је пребогато, али, колико је год пребогато његово земаљско житије, богатије је оно које се исписивало и које се исписује послије његовог упокојења, нарочито од момента када га је Господ објавио као свог светог угодника, точењем светог мира из његових светих моштију, као знак највеће светости и непосредног присуства благодати Пресветог Духа -казао је владика Јоаникије.

Он је додао да је Свети Симеон био и велики државник и да је по некима зачетник српске државности која је, како је навео непоколебљива и трајна – Свети Симеон је устабилио српски род и државу, а захваљујући његовом дјелу усправила се и Српска Православна Црква. Велики ратник, велики ктитор, а оно што је најважније цијело његово ђело прожето је вјером и запечаћено жртвом и љубављу -навео је владика Јоаникије.

Владика је подсјетио да се, слиједећи ктиторство припадника Немањине лозе, у Беранама подиже саборни храм који је посвећен слави Божјој и Светом Симеону Мироточивом.

– Свети Симеон нас је привео вјери, јер нас је завјетовао својим дјелом, човјекољубљем, примјером. Зато и осјећамо његово непосредно присуство међу нама до дана данашњег, иако, по много чему нијесмо достојни да се назовемо његовом дјецом, али надамо се да ће он, Божји светац, наше недостатке, својим молитвама и благодатним заступништвом пред Богом, надокнадити. Овдје, гдје градимо свети величанствени саборни храм њему посвећен, надамо се у његове молитве да ће он излити пребогату милост од Бога својим светим молитвама на овај град и на цио наш род -закључио је владика Јоаникије.

Свечану бесједу одржао је протојереј Предраг Шћепановић, парох подгорички, који је своје празнично слово посветио знаним и незнаним Васојевићима, који су војевали у бескомпромисним борбама за људско достојанство у минулих неколико вјекова. Он је казао да је Свети Симеон Мироточиви имао два крштења, пред којим су дрхтали многи владари његовог доба и да долази као најскромнији монах показујући да је скромност Христов путоказ.

– Тешко ми у Црној Гори разумијемо поруку Светог Симеона, како то један моћни владар да се одрекне престола 1195. и да остави власт свом сину Стефану Првовјенчаном. Није ми познат случај у историји да је неко на врхунцу своје моћи оставио власт. Да се сјетимо, да не направимо гријех, Светог цара Николаја Романовог који је, ради спаса Русије и спречавања проливања братске крви, и он абдицирао. Зато су ова два владара свети, јер су у часу заборава овог свијета гледали у будућност, гледали у Христа, гледали у народни бољитак- навео је Шћепановић.

Он је нагласио да се Свети Симеон Мироточиви као моћни владар на Светој Гори понашао као најскромнији монах.

– Моћни владар, пред којим је дрхтало пола Европе, понашао се као најскромнији монах, не као владар који је подигао Манастир Хиландар за шта је добио благослов од царске лавре Ватопеда, од византијског двора. Зато је његово дјело постало бесмртно -нагласио је Шћепановић.

У културно-умјетничком програму академије, коју су организовали Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Беране, учествовали су: црквени хор “Свете мати Анастасије, етно група “Свети Евстатије, КУД “Коло, пјевачки састав “Цар Душан Силни, вокалне солисткиње сестре Савић и народни гуслар Марко Нововић. Програм су водили Ирина Зечевић и Васко Драговић.

Д.Ј.

Извор:Дан

Pin It on Pinterest

Share This