Izaberite stranicu

У недељу пред Божић, 31./18. децембра 2017. године, на празник Светог мученика Севастијана и Светог Модеста – на Оце, служена је Света литургија у Републици Доминикани, на којој су се окупили Срби, Руси, Румуни, и остали који су гладни и жедни литургијског живота, у овој далекој земљи, у мјесту Пунта Кана.

Окупљени, око Христа Богочовјека, благословом свог мисионара, архимандрита др Евстатија Аздејковића, који је дошо из Венецуеле, да са вјернима служи литургију, као у древна времена и сабрања првих хришћана и са њима буде у ове благословене дане пред Божић и за сам празник Рођења Богомладенца Христа.

Пошто у овој далекој земљи Православна Црква још нема богослужбеног мјеста, ни педља своје земље, по угледу на прву Цркву и на почетке древних црквених заједница, литургијска окупљања се обављају у домовима код наших побожних православних хришћана или на изнајмљеним мјестима.

Домаћини за ово евхаристијско сабрање, литургијску заједницу Срба, Руса, Румуна и осталих, били су Слађа и Иван Станковић.

Овом приликом хришћанска заједница окупила се у фином броју, иако је у Републици Доминикани то била радна недеља и радни дан, а вјерници су приступили Светом Причешћу и били поучени пастирском бесједом о. Евстатија.

У току литургије о. Евстатије прочитао јектенију и молитве за сву киндаповану дјецу, поготову за новорођену отету дјецу, коју краду у породилиштима, а са проблемом којим се друштво и Црква сусрећу свуда у свијету, па између осталог и у овој далекој земљи као и Србији.

Управо у сусрет дивног празника Божића, који је и празник сваког дјетета, јер се у тај дан родило најблагословеније дијете које је ходило на земљи, Дијете младо, предвјечни Бог, Исус Христос, чије рођење ишчекујемо, била је прилика да се упуте молитве и прозбе за сву дјецу свијета која су отета и киндапована.

Архимандрит Евстатије је посебно дошао из Венецуеле у Доминиканску Републику, да са својом паством организује прву прославу Божића ове године.

У току су организације око налажења мјеста гдје ће се богослужити и гдје ће окупити више људи који ће прославити предстојећи радосни празник.

Надамо се да ће Господ уредити, преко људи добре воље и трудом о. Евстатија, да ускоро црквена заједница Епархије буенос-ајреске јужно-централно америчке СПЦ у Доминиканској Републици, добије и организује своје богослужбено мјесто и да ће се устројити први православни храм у овој држави, како би се православни вјерници сабирали и Богу се молили, прослављајући заједно своје црквенонародне празнике.

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This