Izaberite stranicu

Репортер и новинарка дневног листа Вијести данима испитивали какао подгорички лажни пророци , врачари и гатари обмањују

Десетак их је у Подгорици, толико и у Бару, нешто мање у Никшићу, Улцињу – Мишко, Сенад, Дамир, Црна, Зорица, Сафира, Жаро, Филдана, Дијана, Решко, Един, Елез, Мирсада, Жељка, Ново…

 

Брачни пар Борис и Јелена из Подгорице седам година немају дјецу. Након свих љекарских прегледа помоћ су потражили од гатара, врачара, биоенергичара…

Десетак их је у Подгорици, толико и у Бару, нешто мање у Никшићу, Улцињу –  Мишко, Сенад, Дамир, Црна, Зорица, Сафира, Жаро, Филдана, Дијана, Решко, Един, Елез, Мирсада, Жељка, Ново…

Они који “све знају” брачном пару предлажу да помоћ потраже и од хоџа или дервиша…

Дијагнозе  – учаурена материца, мађије од којих их може спасити само запис седморице хоџа из Македоније, нешто су нагазили и немају напретка.

Фоторепортер и новинарка “Вијести”  истраживали су коме се, мимо љекара, грађани обраћају за помоћ и како пролазе, а представљали  се као брачни пар.

Код неких се не може доћи без заказивања, неки “ординирају” у кафићима,  већина пацијенте прима у својим кућама. Неки имају  обезбјеђење.

Највише их је на Конику. Ту је и Сафира коју смо прво посјетили, недалеко од ње је Дамир, а пар стотина метара прије њега, ка граду, на простору бивше војне касарне  је Филдана. На Врелима Рибничким је Зорица, у Маслинама Мишко, на Малом брду Жаро…

Методе су разне – “сливају” олово, гатају у Куран, гледају у ћикару…

Од неких смо добили олово и воду у којој је “прегашено”, за коју је анализом у Институту за јавно здравље утврђено да је штетна.

“У достављеном узорку воде измјерене вриједности олова вишеструко прелазе вриједности које су прописане Правилником о ближим захтјевима који у погледу безбједности треба да испуњава вода за пиће (Сл. лист ЦГ бр. 24/2012), а који је у складу са европским препорукама и препорукама Свејтске здравствене организације”, пише у Извјештају о испитивању воде добијене од  Филдане.

Доктор Борко Бајић за “Вијести” је објаснио колико олово може бити штетно за здравље одраслих.

“Излагање одраслих олову може довести до кардиоваскуларних  поремећаја, повишеног крвног притиска, смањене функције бубрега, репродуктивних проблема код мушкараца и жена и слично”, појаснио је др Бајић.

Нагласио је да би нарочито требало да се чувају труднице:

“У трудноћи као физиолошком стању, на примјер, када постоје већи захтјеви за калцијумом, олово се може  ослободити из костију, прећи плацентарну баријеру и оштетити здравље труднице и  бебе што може довести до успоравајући раста и развоја бебе и пријевременог порођаја”.

У извјештају из Института пише да је максимална допуштена концентрација олова 0,025 мг/л.  У води добијеној од сливачице олова концентрација је 0,190 мг/л.

“С обзиром на то да олово као токсични метал може штетити људском организму чак и при ниским нивоима изложености, стучна тијела широм свијета се залажу да максимални ниво загађивања олова у води за пиће буде нула, односно да се забрани присуство олова у води за пиће у било којој концентрацији”, написао је др Бајић.

Код Филдане

Филдана, чију воду смо анализирали, новинарима “Вијести” три пута је  сливала олово.

Олово, каже, треба да ставимо испод душека, воду да пијемо и да се умивамо њом. Закључак – дјецу нећемо добити ако нам седморица хоџа из Македоније не направе амајлију:

“То кошта 150 евра. Постоје и скупље амајлије, али вама је ова довољна. То су сјајни људи, они не би жалили да умру на хаџу. Новац од амајлија не иде њима, већ сиромашнима за вријеме поста”.

Филдана нам је испричала  и да људи због свега долазе код ње – траже и да науди, разведе некога…

Прича да је уз помоћ амајлије седморице хоџа и удала неке Подгоричанке којима “не би пуцало нарока”, јер су биле са сваким: “Пријатељица моје куме, добра дјевојка, али била је са свима, није никако могла да се уда овдје. Долазила је, направили су јој амајлију и одмах се удала за једног Србијанца, конобара. Долазила је недавно, имају двоје дјеце”.

Додаје и да је један Подгоричанин   покушао да је превари: “Није хтио да му сливам олово, само да му направим амајлију за неку жену. Дао ми је њене податке, ја њему објаснила како да у Македонију уплати новац. Одмах су ме звали и рекли ми зови га и врати му новац, хоће да му вратимо љубавницу која га је оставила. Звала сам га да дође, вратила новац  и рекла му све”, тврди.

Додаје да има пуно оних који за новац “праве зло”, али да то она не чини.

Ипак, ни она ни хоџе нијесу “видјели” да су Борис и Јелена новинари, а не брачни пар без дјеце.

Сливање олова наплатила је 30 евра и рекла нам да се јавимо кад размислимо хоћемо ли амајлију, али да по стању које је “виђела” ни дан не би требало да чекамо.

“Ако немате сад 150 евра, платићете кад будете имали. Нико није остао да није платио. Најважније је да добијете дијете”.

Током једночасовног разговора објашњавала је да су мађије на “супругу” одавно:

“Има ли нека жена у црнини која вам долази у кућу? Има ли неко ко је разведен, неко коме је неко умро? Постоји ли нека плавуша која је љубоморна на тебе? Не бих баш рекла да те воле његови”.

Након пар дана, када је информисана да је код ње била екипа “Вијести”, са новинарком је разговарала петнаестак минута. Није хтјела званично да коментарише оно чиме се бави, али је нудила да престане да “ради” само да се прича о њој не објављује у новинама.

Код Зорице

Зорица, коју смо такође посјетили, објаснила је да олово слива “да се макне ако има нека негативна енергија”.

“Нема гатања, нема прорицања, нема ништа, једино ако има нешто лоше да се човјек растерети”, објашњава она.

Након два  сливања, олово је “показало  нож у стомаку жене”, неко је направио да новинарка “нема напретка ни среће”.

“Нема фигуре. Једноставно, као да нешто кренеш па ти се не да. Читава фигура ти је греоте распршена, још је глава остала. Ноге су ти свезане, не можеш напријед”, казала је она.

Олово је “гасила” још два пута, док “фигура није испала читава”.

Можда смо “нешто нагазили”, а можда су и мађије, у сваком случају “несрећа је одавно ту”.

Зорица није хтјела да узме новац. Треба да дођемо опет.

Код Сафире

Код Сафире улазимо са истом причом. Отвара Куран и пита што смо чекали седам година.

Дијагноза – новинарки је учаурена материца, а фоторепортеру су  сперматозоиди успорени због стреса.

Распитује се да ли смо били код некога да “подвежу” материцу и након негативног одговора,  први третман је  масирање.

Треба да дођем још једном за пар дана, а онда други дан циклуса: “Донеси седам различитих вода, три завоја и газу”.

Прије тога рекла је девет различитих вода. Објашњава да могу бити било које флаширане воде и да свих седам сипам  у једну флашицу. Тврди да је помогла многима.

“Нећу харам него халал”, одговорила је кад смо је питали колико треба да платимо и добила 10 евра.

Сафира је једина била расположена за причу након што је, послије пар дана, обавијештена да су Борис и Јелена новинари.

Тврди да је нешто посумњала, али да није хтјела да каже.

“Радим биоенергијом, не гатам. Немам никакав сертификат за то, људи долазе кад имају проблем. Долазе и кад немају новца, то је по вољи народа и то је најбоље”, казала је она.

Код Мишка

Код Мишка нисмо ушли. Нисмо имали заказано. На улазу бивши каратиста, који га према сазнањима “Вијести” обезбјеђује:

– Имате ли заказано?

– Не.

– Не може вас примити, закажите петком од 10 до 11 сати, на овај број телефона. Сад има још једну жену и не може више данас радити.

На вратима обавјештење: Не ради недјељом и понеђељком, заказивање петком, суботом прима само странке ван Подгорице.

Он није одговарао на позиве и поруку новинара “Вијести”.

Из Управе полиције нијесу одговорили “Вијестима” да ли је неко кривично или прекршајно процесуиран због надриљекарства или врачања.

Члан 35 Закона о јавном реду и миру прописује да ће се од 300 до 1.500 евра казнити онај ко се уз новчану накнаду бави врачањем, прорицањем судбине или сличним обмањивањем, на начин којим се угрожава спокојство грађана.

Кривичним закоником,  предвиђено је да ће се новчаном казном или казном затвора до двије године, казнити онај ко се без одговарајуће стручне спреме бави лијечењем или пружањем других медицинских услуга.

Лажу да имају Амфилохијев благослов

Колико далеко врачари иду у обмањивању оних који потраже помоћ показује и податак да неки тврде да имају благослов митрополита црногорско-приморског Амфилохија.  Подгорички парох Велибор Џомић за “Вијести” је рекао да је ноторна  неистина и омбмана “да било који врачар, гатар  или слични тип” има Амфилохијев благослов да се тиме бави или да истјерује ђаволе.

“Такво ђеловање је апсолутно у супротности са учењем православне цркве и директно супротно свему ономе што нас је научио господ Исус Христ и што је је овај народ научио од Светог Васлија, Светог Петра, Светог Саве. Одлажење код врачара, гатара, астролога, било каквих других псеудодуховника није ништа друго него призивање демонске силе на саме себе и људи улазе из невоље  у такве вратоломије, а послије све буде много горе”, казао је Џомић.

Додао је да гатари и врачари људе обмањују и иконама, крстовима и позивањем на црквене ауторитете:

“Све са циљем да омбану људе, за то узму одређена материјална средства и умноже муку оних који су дошли код њих. Зато апелујем на све људе да без обзира на искушења у којима се у животу нађу никада не приступају одласцима било какавим астролозима, врачарима, гатарима, да не узимају записе, јер се тиме директно навлачи гнијев божји на људе на које се призива демонска сила”, казао је он.

Олово штети мозгу, изазива рак, а може узроковати и смрт

Вода коју црногорскси грађани добијају од “сливачица олова” може бити погубна за здравље због високе концентрације олова у њој.

Утицај олова на здравље за “Вијести” је након анализе воде објаснио љекар Института за јавно здравље др Борко Бајић.

Он је истакао да је олово карциноген класе 2А.

“Олово је по својој структури отровни, тешки метал, који нема ниједну корисну функцију у људском организму, а може изазвати у зависности од степена излагања безброј обољења и поремећаја. Међународна агенција за истраживање рака класификовала је олово као карциноген класе 2А – вјеројатно карциноген за људе (ИАРЦ, 2006). Након гутања, абсорпција олова из цријева зависи од неколико фактора, укључујући физичку форму олова, величину честица, транзитно вријеме у цријевима и нутритивни статус особе”, појаснио је др Бајић.

Објаснио је да су дјеца,  у свим стадијумима развоја,  посебно осјетљива на олово јер се токсични ефекти олова јављају на нижим нивоима излагања код дјеце него код одраслих.

Код њих може изазвати оштећење централног и периферног нервног система, успорен раст…

“Сматра се да се око 30-50 одсто олова унесеног код дјеце апсорбује  у односу на 10 одсто олова унијетог код одраслих. Излагање олову код дјеце се повезује са оштећењем централног и периферног нервног система, тешкоћама у учењу, ниским коефицијентом интелигенције, оштећењем  слуха, успореним растом, поремећајима у формирању и функционисању ћелија крви и слично. У ријетким случајевима, гутање олова може узроковати грчеве, кому, па чак и смрт. Дјеца могу бити изложена олову у бојама, прашини, земљишту, ваздуху, храни, као и води за пиће”, казао је љекар:

Доктор истиче да се олово може акумулирати у организму током времена, гдје се складишти у костима заједно са калцијумом и да се из коштаног ткива постепено  отпушта назад у крвоток, нарочито при физиолошким или патолошким стањима”.

Извор: Вијести

Новинар: Јелена Јовановић

Фото: Борис Пејовић

Pin It on Pinterest

Share This