Izaberite stranicu

Светом Литургијом началствовао је архимандрит Бенедикт, игума Светоархангелског манастира на Михољској Превлаци. Њему су саслуживали: протосинђел Сергије, сабрат острошког манастира, игуман Игњатије настојатељ Светосимеоновског манастира у Подгорици, јеромонах Јустин, сабрат Цетињског манастира и протосинђел Климент намјесник манастира Прасквице.

Светој Литургији је присуствовао игуман манстира архимандрит Димитрије.

Послије резања славских колача бројном вјерном народу бираним ријечима се обратио отац Сергије потсјетивши на живот и чуда која је Свети Николај чинио за живота и чини до данас. Послије Свете Литургије уприличена је трпеза љубави за вјерни народ.

Храм Светог Николе је задужбина Балше III Стратимировића Балшића, господара Зете и мајке му Јелене, кћерке Светог кнеза Лазара Косовског. Саграђен је 1413. године, када га је Балша како се каже у повељи дао калуђерима у Прасквици са још околне земље. Тај првобитни храм који је био у облику уписаног крста срушили су Французи 1812. године, да би трудом архимандрита Синесија Давидовића и побожних Паштровића био подигнут данашњи  већи храм 1857. године.

Pin It on Pinterest

Share This