Izaberite stranicu

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, на празник Преображења Господњег, одслужена је Света Литургија.

Светом Литургијом началствовао је протојереј Миладин Кнежевић, уз саслужење протојереја – ставрофора Драгана Митровића, протојереја Предрага Шћепановића и јереја Драгана Арсеновића.

Јереј Драган Арсеновић долази из Епархије сремске и парох је при храму Вазнесења Господњег у Руми.
Отац Драган се ових дана налази у посјети Црној Гори, односно Митрополији црногорско – приморској, а самим тим и Саборном храму у Подгорици, будући да овом приликом са групом вјерника из Руме као њихов путеводитељ обилази светиње наше Митрополије.

У славу и у част Божију током Свете Литургије, пјевала је и одговарала мјешовита пјевница при Храму Васкрсења Господњег у Подгорици.

Свима сабранима у овоме Светоме храму, пастирском бесједом обратио се протојереј Предраг Шћепановић :

“У име Оца и Сина и Светога Духа.

Драга браћо и сестре, драга дјецо, ево дана свјетлоносног, дана радосног – празничног.
Ово је дан када се кроз облаке зачуо глас Онога који је небеса установио разумом.
Зачуо се глас Творца Неба и Земље – Оца Господа и Спаса нашега Исуса Христа, који је рекао : “Ово је Син мој љубљени – Њега послушајте!”

Господ је припремајући се за своје страдање, а знајући да је људска природа пала и да је склона сумњи и страху, извео три своја ученика.
Погледајте како Господ не изводи дванаест својих ученика, него само тројицу.
Показујући тиме да је сваки хришћанин дужан да проповједа Његову благу вијест – вијест да је Он постао човјек, да се преобразио, да се крстио на ријеци Јордану.

Јер Господ не жели као што желе моћници и силници овога свијета – као што то чине и рекламе овога свијета – да неки сумњиви производ великим бројем понављања (обманом) учине правим и увјере у то људе – Господ то не чини, већ тројицу својих ученика : апостоле Петра, Јакова и Јована изводи на гору Тавор, преображава се и хаљине Његове постадоше свијетле и лице Његово постаде свјетло и ученици Његови падоше ничице.

И појавише се старозавјетни праведници : Мојсије и Илија показујући тиме да је Господ спона Старога и Новога Завјета.
Старога свијета и новога свијета.

Свијет овај у злу лежи и тама га је обузела.
Савремени човјек се налази баш као и историја људска у тунелу из кога нема свјетлости, а једина свјетлост је Он који се пробразио на Тавору показујући тиме да је само Бог онај који је свјетлоносац.

Зато нас преображење позива браћо и сестре да се у овоме посту пред Успење Мајке Божије и ми издигнемо изнад пролазног свијета и да не тражимо као што савремени човјек треба : хљеба и игара.

Потребан нам је хљеб, потребне су нам игре, али, на првом мјесту нам је потребан Бог живи, да се Њиме причешћујемо.
Јер, онај који буде се причешћивао на земљи. Њега ће Господ у Царству Небеском препознати као свога ученика.” – подсјетио је отац Предраг.

Након поучног пастирског слова услиједила је Света Тајна Причешћа, па се Светим Тајнама Тијела и Крви Христове, вјерни народ присајединио у великом броју.

У наставку је обављено освештање и благосиљање плодова – грожђа које је касније подијељено вјерном народу на благослов.

Борис Мусић

Фото : Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This