Izaberite stranicu

У Одесу је на поклоњење вјерницима са Свете Горе, 2. фебруара 2017, достављена часна глава светог великомученика и исцјелитеља Пантелејмона. У Спасо-Преображењском катедралном храму свeтињу је дочекало хиљаде вјерника из свих страна, на челу са митрополитом одеским и измаилским Агатангелом.
Владика Агатангел служио је молебен великомученику Пантелејмону. По окончању богослужења обратио се народу архипастирском бесједом: «Свети великомученик Пантелејмон прошао је кроз велика искушења. Он је био љекар који је бесплатно лијечио и пружао утјеху онима који су дуго боловали. Жестоко је пострадао за вјеру и Господ га је овјенчао вијенцем великомученика. Али оставивши овај свијет, светитељ се сјећа оних који му се обрате за помоћ. Свети Пантелејмон је покровитељ љекара, а вјерници му се моле да би се излијечили од болести  које не може излијечити људска сила».

Митрополит је изразио увјерење да ће по молитвама Пресвете Богородице и Светог мученика и исцјелитеља Пантелејмона доћи до слоге међу људима, да ће се људске душе испунити миром  и љубављу. «Помолите се за своје рођаке, пријатеље и другове, а такође и за многострадалну земљу нашу којој је, као никада, потребан мир јер се на истоку Украјине пролива крв и води се братоубилачки рат…»
За дан и ноћ светињи се поклонило више од 25 хиљада вјерника. Људи стоје у реду и по четири до пет сати. По благослову митрополита Агатангела и залагањем Одеске градске управе и православних волонтера, за вјернике су постављени шатори гдје се свако може угријати и добити топли чај, саопштава Патријаршија.ру, позивајући се на сајт Одеске епархије.
Дана 3. фебруара у Успењском мушком манастиру Одесе митрополит Агатангел примио је  делегацију монаха манастира Светог Павла, који су доставили ковчег с часном главом великомученика Пантелејмона у Украјину.
Ковчег с часном главом св. великомученика Пантелејмона, 4. Фебруара, пренијет је у Одески онколошки диспанзер на поклоњење вјерницима који због болести нису могли посјетити храм. Ту се сваки пацијент могао поклонити ковчегу и помолити се светом Пантелејмону за исцјељење. Пацијенти и особље добили су иконе освештане на кивоту светог Пантелејмона.
Ковчег је затим враћен у Спасо-Преображењски храм.

С руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This