Izaberite stranicu

Епископи Англиканске цркве су, након двогодишње расправе, објавили да не прихватају геј бракове, држећи се традиционалног тумачења брака као заједнице једног човјека и једне жене, саопштава угледни британски дневник Гардијан.
Одлука је услиједила након двије године интензивних унутарњих дебата у које су били укључени и свештенство и лаици, као и деценија подјела унутар Цркве. Борци за „геј права“ у Англиканској цркви су револтирани одлуком.
Епископ Грејем Џејмс из Норвича изјавио је да Црква „своје учење не смије прилагођавати актуелној моди“. Према одлуци Англиканске цркве, геј паровима се, ипак, треба пружити „максимална слобода“, а свештенству се, у неким случајевима, даје одређена слобода.
Како се наглашава, ова одлука се треба посматрати као дио процеса који траје, а не као покушај давања коначног одговора на ово питање. Англиканска црква у својим редовима има и либералне и конзервативне чланове, са веома разноврсним погледима на разна питања.
Противници одлуке унутар Цркве окарактерисали су је као „окрутну“ и „промашену“, предвиђајући да ће довести до непослушности свештенства по овом питању, што се, према признању епископа, у одређеној мјери већ дешава.

С енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru

Pin It on Pinterest

Share This