Izaberite stranicu

На празник светог Саве равноапостолног, просветитеља српског, у Дому културе у Даниловграду одржана је традиционална Светосавска академија, на којој су и Даниловграђани, заједно са цијелим родом нашим, принијели нашем највећем светитељу најљепше плодове светиње и побожности, културе и васпитања, чије је основе поставио родоначелник наше свете Цркве.

Након поздравног слова протојереја Жељка Ћалића, светосавску бесједу је произнио јереј Блажо Божовић, који је говорио о аспектима светитељске и просветитељске дјелатности светог Саве на пољу формирања наше помјесне цркве, наше државности, здравственог система и надасве монашког живота, којем је свесрдно био предан.

Током академије, светитеља су прославили својим појањем чланови мјешовитог хора “Светосавник” из Подгорице, под управом диригента Ратке Вујачић, народни гуслар Спасоје Поповић и женски појачаки анасамбл “Света Текла” из Даниловграда. У славу данашњег празника, народним играма из Црне Горе и Јужне Србије срца присутних су разгалили чланови​ Културно-умјетничког друштва “Даниловград”. Најдивније уздарје светом Сави за његово светачки путоказ роду нашем био је дио програма који су припремили најмлађи Даниловграђани, полазници школе вјеронауке, који су својим рецитацијама и пјесмом показали колико су њихова дјечја срца испуњена љубављу према Богу и његовом светом угоднику.

На крају програма, свој присутној дјеци су подијељени поклон пакетићи, чиме им је радост празника увећана.

Иван Булатовић

Pin It on Pinterest

Share This