Izaberite stranicu

У петак, 27. јануара (14. јануара), на дан када наша Света Црква прославља празник Светога Саве – првог Архиепископа српског, у Саборном храму Христовог Васкрсења служена је Света Литургија.
Светом службом Божијом началствовао је протојереј Предраг Шћепановић, а саслуживали су му протојереј – ставрофор Драган Митровић, протојереји : Далибор Милаковић, Миладин Кнежевић, Мирчета Шљиванчанин, Бранко Вујачић као и протођакон Владимир Јарамаз.
Свима сабранима, свом вјерном народу који се стекао у овај Свети храм и торжествено прославио Светог нашег оца Саву, обратио се пастирским словом, началствујући протојереј Предраг Шћепановић.
Отац Предраг је у првом дијелу свог пастирског слова говорио о значају и величини Светога Саве, говорио је о суштини његовог изабраног пута :
“Ево је минуло 782 године од када је свети Саво престао да гледа небо са земље и почео да гледа српску земљу и све земље овога свијета са небеса.
Онај који је зауставио хучни водопад времена и окренуо дио српске историје ка бесмртности.
Царевић – коме је обећан царски двор и сва слава и сво богатство овога свијета, међутим, он ће на ту понуду рећи : “Све богатство и слава овога свијета дође ми као ништа, јер је молитва Богу свагда за мене била највеће блаженство и савршенство на свијету.”
Испунио је светогорску пустињу најтајанственијим молитвама и ту тишину и мир унио је у метежну Србију, која је била сукобљена борбама за влашћу и сластима и свим оним што овај живот пружа.
Он је измирио завађену браћу и постао је учитељ пута који води у живот вјечни.” – рекао је он.
У даљем слову отац Предраг је указао на дијадему дијелâ Светога Саве, али је подвукао његов значај као светитеља и просветитеља на првом мјесту :
“Шта је то Свети Сава урадио ?
Да ли да кажемо да је био велики дипломата , велики државник ?
Утемељитељ Српске Православне Цркве у Никеји 1219. године.
Или оснивач прве болнице, прве школе, прве скупштине спрског народа ?
Све то јесте, али он је на првом мјесту светитељ и просветитељ, учитељ пута који води у живот вјечни.” – поручио је протојереј Предраг Шћепановић.
Да би напослијетку свог пастирског слова, нагласио свеприсутну и свеобухватну љубав Светога Саве као нашег просветитеља и учитеља, набрајајући управо разна мјеста по Црној Гори која носе спомен и сјећање и печат Светога Саве :
“Но његова љубав према своме роду, према свим народима тјерала га је да иде од села до села, од чуке до чуке од града до града и свуда су остали његови спомени овдје у Црној Гори : “Савин кук, Савине воде, Савинци, манастир Савина и много Савиних извора воде живе.” – подсјетио је началствујући отац Предраг
По завршеној бесједи протојереја Предрага Шћепановића, услиједила је Света Тајна Причешћа, којој су приступили и присајединили се многи.
Након одслужене Литургије у Саборном храму, одржана је кратка саборна изведба дјеце полазника школе вјеронауке и чланова дјечијих хорова “Васкрсењко” и “Свети Козма Етолски”, које су за ову прилику припремили и које дуги низ година успјешно воде вјероучитељи : Ана Ненадић и Павле Божовић.
Такође, дјеци је дарован часопис школе вјеронауке при Саборном храму Христовог Васкрсења под називом “Црква је живот”, који уређује вјероучитељ Павле Божовић са ученицима, а овог пута специјално издање овог часописа посвећено је Светоме Сави.
Након кратког и веселог празничног дјечијег програма, свештенство Саборног храма је са вјероучитељима свој присутној дјеци раздјелило празничне поклоне на општу радост свих присутних.

Овом приликом, током давања поклона малишанима, протојереј Мирчета Шљиванчанин је најавио дјечију Светосавску академију у којој учествују дјеца полазници вјеронауке из цијеле Подгорице.

​Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This