Izaberite stranicu

У суботу 14. јануар одржан је у граду Генерал Мадариага (Провинција Буенос Аирес) дочек Православне Нове године. Традиционална новогодишња вечера у сали Југословенског друштва Његош одржана је у том граду. Прослава, веома пријатна и пријатељска, организовао је Управни одбор Друштва, којим предсједава архитекта Дијана Марковић.
И ове године друштво је имало три веома специјална госта: Његово Преосвештенство Епископ викар Епархије Буенос Аиресу, Јужне и Централне Америке Српске Патријаршије г. Кирило; Њена Екселенција г-ђа Јела Баћовић, амбасадор Републике Србије у Аргентини; и Његова екселенција господин Гордан Стојовић, амбасадор Републике Црне Горе у Аргентини.
Уобичајено је да те три важне личности дођу у удружење Његош и Генерал Мадариагу на овај дан. Из тог разлога, Општина града је свакој личности додијелила поклон за памћење на ову посету Мадариаги.
Након пригодних говора амбасадора Гордана и амбасадорке Јеле,  је и владика Кирило рекао неколико речи и заједно са оцем Естебан Јовановић, парохом Мадариаге, одржао молебан за почетак Нове године у којем су се молили Господу Створитеља времена, да да свој благослов свим присутним,  људима из Мадариаге и народима света у Новој Години.
Епископ Кирило је посебно нагласио да се молитвом Богу уз сву твар освећује и вријеме, и да вријеме тек када је освећено благословом Бога који живи у вјечности добија свој пуни смисао. ”Благо томе ко довијек живи имао се рашта и родити” навео је епископ Кирило ријечи светог Петра II Његоша.
Господин Василије Јанковић, који је био председник Друштва за дуги низ година, добио на поклон од амбасадора Гордана једну умјетничку слику Ловћена, за његову каријеру и труд у одржавању обичаја и животу по њима Црногораца који живе у Мадариаги.
Много партнера и пријатеља удружења Његош је присуствовало овом догађају у салону врло лепо припремљеном за ову прилику. Многи су дошли из других градова, да деле са пријатељима лијепе тренутке, и уживају уз познати пршут направљен према древној традицији Црне Горе коју су потомци наследили од својих предака.

Свештеник Стефан Јовановић,

парох града Мадриаге

Pin It on Pinterest

Share This