Izaberite stranicu

Упркос јаком вјетру и киши која је непрестано падала, синоћ на Тргу Слободе у Подгорици традиционално је дочекана Православна нова година.
Овогодишњи дочек нове године по јулијанском календару другу годину за редом организовао је Демократски Фронт.
За присутне грађане који су остали на тргу упркос јако лошим временским условима био је приређен пригодан забавно-музички програм, гдје су између осталог наступили: оркестар Дејана Јевђића, група Катапулт, Марко Булат и Марина Висковић, као и многи други извођачи.

(Видео: Ин4С)

Умјесто одбројавања присутни грађани су нову годину дочекали уз звуке пјесме Ој Косово Косово и старе црногорске химне Онамо,намо.
У поноћ је уприличен ватромет.
Након тога, са главног градског трга кренула је литија предвођена протојерејем-ставрофором Бранком Тапушковићем и челницима појединих конституената Демократског Фронта, до Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје је молебни канон за предстојећу годину служио митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством.
У свом архипаситрском обраћању сабраном вјерном народу Високопреосвећени Митрополит Амфилохије пожелио је да Бог благослови годину која настаје, те да учини да међу народима буде крај свим непријатељствима, немирима и међусобним борбама.
“Помолисмо се Господу, заблагодарисмо му  што нам подари ову годину која је прошла и која настаје. И помолисмо се Њему да учини да међу нама дође крај свим непријатељствима, немирима и међусовним борбама и да нам подари мир и јаку и нелицемјерну љубав, уређење и поредак и врлински живот. То се помолисмо Господу, ономе који је једино ново под сунцем. Као што је рекао древни пророк – да ничега новог под сунцем нема – сунце излази и залази, долази дан, слиједи га ноћ, рађа се човјек, узраста и нестаје. Баш као што цвијет у пољу расте и вене и не зна се ни мјеста гдје је био тај цвијет. Е када би овај наведени природни поредак, био једини поредак људскога бића и људскога живота, људске историје, онда би тако изгледао и ход свијета и историје и ход човјека и свега онога што се рађа овдје на Земљи. Међутим, дошао је Он – вјечно слово Божије, како каже Ловћенски Тајновидац – које је све из ничега створило и чијем вјечном закону и поретку је све покорно. Дошао је и оставио себе и своју поруку : “Гле! Све чиним новим. Све обнављам – обновом непропадљивом – вјечном. На првом мјесту обнављам људску природу. Ја као Бог, Творац Неба и Земље, као вјечна љубав, усељавам се у људску природу и обнављам људску природу, обновом непропадљивом и неуништивом,”казао је он.

(Видео: Нови ТВ)

Митрополит је позвао и на обнову духом Господњим, на обнову тврдом Божијом вјером “која је основ свега чему се надамо и која је провјера невидљивих ствари”.
Он је напослијетку пожелио Божији благослов, мир, благостање и напредак свим људима и свим земаљским народима у новој 2017. години,али је и нагласио да се без моралног и духовног напретка не може ништа ваљано и истински постићи, нити се може очекивати бољитак и побољшање живота, нити се могу усрећити ни народ а ни држава оним идеологијама и концептима који заступају и имају за циљ искључиво економски напредак.
“Без духовне обнове, без моралне обнове, нема напретка ни птици на грани, а камоли човјеку као словесном бићу, а камоли једном, било ком и свима земаљским народима.Ова Нова година дакле, нека би била година духовне и моралне обнове – на првом мјесту Црне Горе. А тамо гдје се обнови срце, душа и ум човјеков, гдје се обнавља врлина у човјеку, гдје се људски живот темељи на ономе што је вјечно и непролазно – на образу и на здравој памети – тамо, заиста ће бити будућности и напретка.” – подсјетио је Митрополит.

Милован Марковић, Борис Мусић

Фото: Ин4С, Борис Мусић, Милован Марковић

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20083/14.01.2017.%20Mitropolit%20%20Nova%20godina.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]


 

Pin It on Pinterest

Share This