Izaberite stranicu

Други дан Рождества Христовог, посвећен је Оној Којој Црква од давнина кличе као ,,Часнијој од Херувима и неупоредиво славнијој од  Серафима“ а Која Је Своју  блаконаклоност и заступништво и по Успенију Својему, непрестано пружала палом роду људском, Чудотворним Иконама Својим а чије пројављивање Благодати такође данас  молитвено прослављамо – Три радости, Милостива и Виленско-Острабрамска.
Евхаристијским Собрањем – када Црква Христова саборно служи у Част Њену, у Храму Победоносца Христовог Георгија, под Горицом у Подгорици, 8. јануара 2017.г – началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз молитвено учешће своје браће у Христу Богочовеку, негдашњег старешине Храма Св. Георгија, протојереја-ставрофора Милуна Фемића и садашњег старешине протојереја –  ставрофора доц.др. Велибора Џомића, Архијерејског намесника подгоричко-колашинског.
Мешовита певница Храма Св. Георгија и данас се придружила у возвеличанију Оне Којој читав Сабор Светих на Небесима и Земљи с радошћу поје ,, Радуј се Благодатна, Господ је с тобом“.
Након прочитаног Јеванђелског зачала, празничном беседом вернима  обратио се началствујући свештенослужитељ о. Милета Кљајевић првенствено, честитајући празник радосним речима којима нам се објави Спас.
Христос Се Роди !
Отац је позвао све да се радују – јер Се Родио Богомладенац у Витлејему на чудесан и тајанствен начин ; чијим Рођењем бива разрушена преграда између Бога и људи, омогућивши свима – да се користе плодовима, Дрвета Живота; наставивши, да је циљ Његовога Рођења, заправо, Спасење људи од греха, смрти и злог духа.
Отац је затим питао, шта ћемо Му ми принети као знак благодарности, због силаска Његовог на земљу.
Јер, свака твар приноси – благодарност Господу.
Анђели, песму. Небо, звезде. Мудраци са Истока, злато, тамјан и измирну. Витлејемски пастири, дивљење. Земља, пећину. Пустиња, јасле.
Принећемо Му, нагласио је, као и Мајци Његовој Пречистој – чисту, срдачну Љубав из дубине душе, једну велику Радост и Мир који по Дару Њиховом у себи носимо.
При крају беседе отац је истакао, да и ми који приносимо Њему безмерну Љубав, покрећемо тиме друге чланове Цркве да се окрену Храмовима Његовим у знак дубоке и топле захвалности Пречистој Матери Његовој – Која нам Је родила  Спаситеља нашег.
А Њему, првенствено, дугујемо безграничну захвалност, због Љубави према роду људском, Коју Нам је даровао Својим Рођењем, смирењем, проповедима Божанских Истина и Страдањем на Крсту – нас ради и нашега спасења; и Вечнога Живота уосталом.
Затим је, по Причешћу верних -заблагодаривши Господу на Светим Даровима Његовим – Собрање Светих, наставило Заједничарење у Христу Богочовеку, у пријатној атмосфери гостопримнице Храма Св. Георгија, уз пригодно послужење.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This