Izaberite stranicu

Уз присуство великог броја вјерника, Божићну литургију у цркви Свете Тројице на Пелинској Рудини, служио је горњограбљски парох, јереј Миајло Бацковић. У својој бесједи вјерницима отац Миајло је истакао да је Божић дан када се у срцима вјерних рађа сам Господ.
„Од тог тренутка Витлејемског, Господ 2.000 и више година силази, сваке године на овај дан у наша срца. Рађа се Господ, Богомладенац у срцима нашим, зато када се срећемо у овим најрадоснијим данима, кажемо једним другима „Мир Божји – Христос се роди – Ваистину се роди!“. Тада се Господ роди у срцима нас и човјека коме смо пожељели срећан празник. Тада и сваког тренутка кад се сретнемо на литургији Господ се рађа и силази у наша срца и наше душе“, истакао је горњогрбаљски парох у божићној бесједи вјерницима. Он је истакао да се на Божић требамо присјетити наших старих који су очували и пренијели вјеру праотаца и Грбљу оставили у аманет 64 цркве и три манастира, а посебно грбаљских мајки и бака. „Носиле су терет тога времена и сво бреме овога свијета на својим раменима. Оне су благослов рођења носиле заједно са Пресветом Богородицом. Највредније што су нам предали је чврства вјера у Рођење Христово јер су имали Господа у свом срцу и предавали га васпитањем вама, њиховој дјеци. Зато данас треба посебно да сјетимо наших мајки и бака, посебно Грбљани који су трпјели страдања и прогоне  и одступнице. Они су мученички пострадали и оставили младе жене са малом дјецом. Те часне и храбре жене су подигле овај Грбаљ који ми данас познајемо, очувале су храмове и Грбаљ. Ако коме треба подићи споменик у Грбљу, то је тим мајкама које су отхраниле дјецу и предале им вјеру предака“, истакао је Бацковић.

Божићну литургију својим појањем уљепшала је пјевница новооснованог црквеног хора „Свети цар Лазар Грбљановић“ којим руководи професор Ивана Комненовић.

Жељко Комненовић

 
 

Pin It on Pinterest

Share This