Izaberite stranicu

Свечаном празничном Литургијом Св. Василија Великога у Храму Победоносца Христовог Георгија под Горицом у Подгорици, 6.јануара 2017.г од Рождества Христовог, молитвено је прослављен  дан у коме се сећамо слушкиње Божије Евгеније, једне од бројних преподобномученица, која је својим страдањем прославила Онога Кога Су Пророци вековима ишчекивали, – Сунце Правде, Рођење Спаситеља Свега Света.
Овим Светим Евхаристијским Собрањем, началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење своје сабраће у Христу Богочовеку, садашњег старешине Храма Св. Георгија, протојереја – ставрофора доц.др. Велибора Џомића Архијерејског намесника подгоричко-колашинског и протојереја – ставрофора Милете Кљајевића.
Опевавање Његовог Очовечења од Оца Рођеног пре векова, додатно је улепшано појањем мешовитог састава појаца,  хора Храма Св. Георгија.
Након освећења Светих Дарова, старешина Храма протојереј- ставрофор о. Велибор, прочитао је сабранима Божићну посланицу нашега Архипастира, Митрополита црногорско – приморског, г-дина Амфилохија.
Због мноштва причасника пред верни народ  изнета су два Света Путира.
Заблагодаривши Господу на Соједињењу са Њим, верни народ у порти Храма је са својим парохом, протопрезвитером Милетом Кљајевићем, уз појање празничног тропара, приступио налагању бадњака.
О. Милета, је затим у свом кратком обраћању сабранима, пожелео да нам Богомладенац Господ Исус Христос, подари у животу Радости и оне Божије ватре, Мира и Љубави Његове – која ће засијати у домовима и срцима нашим; да овај празник славимо ,,на многаја љета“ уз најрадоснији хришћански поздрав, Мир Божији, Христос се Роди !
Свечана празнична Литургија у Храму Победоносца Георгија, на сам дан Рождества Његовог, почеће у раним јутарњим часовима (6х) којом ће се завршити Божићни Пост, током којег су се православни хришћани 40 дана Молитвом, Постом и Исповешћу припремали да дочекају Рођење Богомладенца, Христа.  Следећи дан Црква је посветила, Оној Која Га Је на насхватљив начин родила и побожно Му са страхом читавог живота служила – који ће се празничном Литургијом прославити са почетком у 8х. Трећи дан Божића, посвећен је Његовом првом Мученику, Архиђакону Стефану – који ће се молитвено прославити Светим Евхаристијским Собрањем, такође са почетком у 8х.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This