Izaberite stranicu

У 20. недјељу по Духовима, на дан када прослављамо Св.великомученика Христовог Арету, цара Елезвоја и пројављивање Благодати Божије са Чудотворне Иконе Мајке Божије, названој Свих жалосних радост – совршена је Света Служба Божија у манастиру Дуга Морачка, крај Подгорице.

Светим Евхаристијским Собрањем, началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, парох подгорички.

Литургијско Богослужење праћено је појањем сестара, ове Свете Обитељи, које се налази под покровом Мајке Божије.

У Литургијској проповеди коју је произнео, о. Милета се обратио речима из Св. Јеванђеља по Луки : ,,Младићу теби говорим, устани” којом је Господ Исус Христос подигао из мртвих, сина удовице из Наина; и његову смрт претворио у Живот Вечни. Онај Који Је Извор Живота.

Осврнувши се на то, како Га је подигао са самртног одра, о. Милета је указао да се и ми молимо Богу да нас, грехом оптерећене и успаване – пробуди и подигне из тог греховног сна; Тако бивамо усмеравани да ходимо Његовим Путем. А идући Њиме, подвукао је, живимо по Вољи Оца Небескога.

Отац је посебно нагласио да уколико не живимо испуњавањем заповести, Закона Божијег, утолико више бивамо успавани нашим телесним страстима и порочним животом, улазећи у опасност да умремо у тешким гресима.

Међутим, бивајући пробуђени, првенствено Његовом Благодаћу, ми се све више приближавамо Богобојажљивом и Богоугодном животу, Оца Нашег Небеског.

На крају беседе, отац Милета је подвукао да одбацимо сујету овога света, да се сећамо смртнога часа, како нас Господ не би из овог варљивог и пролазног живота, одвео неприпремљене.

И Св. Исак Сирин, је из дубине душе вапио ка Господу: ,, Господе, ја сам Тебе оставио, али Ти мене не остављај. Удаљио сам се од Твога пута, врати ме, молим те, на Твој Пут. Пут спасења, мира и Вечне Радости. Уброј ме као овцу у твоје стадо.”

Те, тако да и ми, угледајући се на њега, завапимо ка Извору Живота да нас избави од греховне смрти, не по нашој заслузи, већ по Његовом Милосрђу.

Након изношења Светих Дарова, један број причасника, Присајединио се са Христом Спасом.

Заједничарење је касније настављено, у топлом окружењу манастирске гостопримнице уз пригодно послужење.

 Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This