Izaberite stranicu

Његово Блаженство Патријарх Јерусалима и све Палестине г. Теофило III, освештао је јутрос, уз саслужење Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његовог Блаженства Архиепископа Тиране и све Албаније г. Анастасија, Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована и представника свих помјесних Православних Цркава, Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару и у њему одслужио Свету архијерејску литургију.

(Видео: Нови ТВ/РТЦГ)

Након причешћа вјерних, Митрополит Амфилохије је у поздравном слову рекао да је Свети Јован Владимир био носилац крста Христовога, кога чува Јерусалимски Патријарх, и носилац силе Христовог васкрсења.

“Овдје сабрана Црква Божија са свих страна је свједок и носилац те силе Христа распетога и васкрслога, на челу са Вама који сте и чувар Његовога Светога гроба и свих светиња у Светој земљи. Зато благословите овај народ као наследник Светога апостола Јакова, који је такође себе жртвовао за Христа васкрслога”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Блажењејши Патријарх Теофило је казао да у житију Светога Јована Владимира пише да је његова глава одвојена о тијела, али и да је Бог учинио да је, иако је душа одвојена од тијела, остала присутна благодат Духа Светога.

“И он, отац наш, наахњује нас и говори да је с нама Бог и да се не раздваја он од нас, иако је његово тијело погубљено, јер је Бог господар живота и смрти и вјечнога царства”, казао је Патријарх светога града Јерусалима.

Он је додао да су га његови гонитељи и убице убили за истину Христову.

(Видео: Острог Тв Студио)

Потом је Патријарх Теофил Патријарху Иринеју и Митрополиту Амфилохију, као знак јединства Цркве Божије, уручио дар – икону Мајке Божије Јерусалимске.”Али, Јован Владимир је преживио то страдање за Христа, тако да је Света Црква Христова жртвом његовом оснажена. Наша Црква је његовом жртвом стекла велики извор благодати и исцјељења за нас вјерујуће”, рекао је он.

“Уручујем вам ову икону Богородице јерусалимске као знак нашега јединства и подршке Мајке Божије, која је и Мајка свих Цркава”, рекао је Патријарх Теофило III.

Патријарх Иринеј је Митрополиту Амфилохију за барски Саборни храм предао дар – икону Светога Јована Владимира.

Митрополит Амфилохије  је на крају заблагодарио свима који су помогли подизање храма и вјернима казао да су у Свети престо уграђене честице моштију Светог Саве Освећеног, коју је донио Патријарх Теофило, јасеновачких мученика, коју је благословио недавно у Јасеновцу Патријарх васељенски Вартоломеј и Светог Јована Владимира.

Рајо Војиновић

Фото: Крсто Пламенац, Андреа Радовић

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/19544/24.09.2016_Besjede%20sa%20osvecenja%20hrama%20u%20Baru.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Галерија 1:


Галерија 2:

Pin It on Pinterest

Share This