Izaberite stranicu

naslovna_253

Радуј се, јер је Твоје стадо мало, али одабрано
(Приказ 253, светосимеоновског, броја «Светигоре»)

Долазак празника Светог Симеона Мироточивог најавио је нови, 253. број «Светигоре» – образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Овај број поред ауторских текстова, интервјуа, превода, саопштења, сабрао је и репортаже везане за јануарске празнике – Бадњи дан, Божић, Богојављење, Савиндан.

У претходном броју објаљена је божићна порука Његове светости патријарха Иринеја, а у овом божићна порука Његовог високопреосвештенства митрополита Амфилохија. Како је било тих радосних божићних дана у Црној Гори описује Рајо Војиновић у репортажи «Христово рођење – највећи догађај у историји свијета», а божићне догађаје из Скадра описао је Александар Вујовић.

Божићна радост продужила се до Богојављења. О томе како се пливало за часни крст и како је прослављен тај велики празник говори текст «Јављање вјечне љубави». Овогодишњи божићни празници били су у духу прославе 100 година Мојковачке битке. Са академије која је одржана у Центру Сава у Београду 18. јануара 2016. године «Светигора» интегрално преноси бесједу митрополита Амфилохија «Лазаревско усмјерење сердара Јанка Вукотића».

Крајем децембра свечано је обиљежено 25 година митрополитске и 30 година архијерејске службе онога који «службом и молитвом обухвата васељену» – архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија. Том догађају «Светигора» је посветила довољно простора, тако да можете прочитати бесједу коју је на свечаној духовној академији у крипти саборног Храма Христовог васкрсења изговорио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Григорије «Срце праштајуће без зрна злопамћења». Поводом тог јубилеја, владика Амифлохије је дао интервју телевизији Нoви ТВ Светигора «Нема страха гдје има богољубља и братољубља».

Пригодно за нови број, који има одредницу светосимеоновски објављена је «Служба светом Симеону» од Светога Саве; затим «Правила светом Симеуну Српском» из вучитрнског пролога, који је пронашао Милош С. Милојевић. У Подгорици је надавно обновељен и манастир Светог Симеона. О том манастиру «Немањин град у Подгорици» пише Смиља Влаовић. Едиције Српска културна и духовна баштина издала је ново коло «Свети Немањићи». О томе говори протојереј Радомир Никчевић.
«Христос је заволио цио свијет» назив је репортаже о прослави Савиндана у Митрополији црногорско-приморској. Међу корицама новог броја нашле су се двије светосавске бесједе, једна је «Пастир добри» јереја Анђелка Боричића, а друга је «Радуј се Свети Саво» ученице Теодоре Павићевић.

Попадија Никол Митеску пише о томе како да управљамо временом у тексту «Нови дан». Ту је и текст митрополита Калистоса Вара, који објашњава шта је богословље. Затим текст о празнику Сретење Господње.

Дата су два сјећања: једно је на почившег острошког игумана оца Лазара Острошког, а друго на почившег архимандрита оца Луку.

У новом броју можете прочитати Саопштење за јавност свештеног сабрање поглавара православних цркава у Шамбезију 21- 28 јануар 2016, затим Саопштење за јавност свештенства и монаштва Митрополије црногорско-приморске, као и један актуелан чланак «Министре Горановићу, јавите се».

У рубрикама из културе у овом броју нашла се ријеч мр Слободана Чуровића са промоције зборника „Њива Бојна неосвојна“, затим поезија архимандрита Димитрија Лакића. Промовисано је ново издање ИИУ Светигора. Сазнајте о чему је ријеч у чланку «Одговор онима који нам отимају памћење».

У хроникама се налазе вијести о најактуелнијим и најважнијим догађајима из свијета, помјесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске.

Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This