Izaberite stranicu

Празник Воздвижења Часног Крста (Крстовдан) у Земуну је прослављен светом архијерејском Литургијом у храму Светог Николаја Мириликијског, као и свечаном литијом градским улицама коју је предводио Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније

Обележавање заветне славе Општине Земун је почело светом Литургијом, којом је са почетком у 9 часова у цркви Светог Николаја Мириликијског, началствовао Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније уз саслужење свештеника и ђакона Архиепископије београдско-карловачке, епархије Сремске и Жичке уз предивно појање црквеног хора.

Преосвештени Владика Арсеније је у надахнутој беседи упознао верни народ са симболиком часног крста у Римској империји пре распећа Господа Исуса Христа, а затим их подсетио на животворни значај крстоносног знамења након Васкрсења Господњег.

Након свете Литургије, многобројни верници су се присајединили свечаној литији предвођеној Његовим Преосвештенстом Епископом г. Арсенијем. У славској литији учествовали су, поред свештенства, и председник Општине Земун г. Дејан Матић са сарадницима, официри и припадници Војске Србије, Полиције и Жандармерије.

Испред зграде Општине Земун Преосвештени Владика г. Арсеније је преломио славски колач, а затим се обратио присутнима честитајући им велики хришћански празник који се традиционално прославља у Општини Земун на свечан и величанствен начин. Председник Општине г. Дејан Матић је честитао празник присутнима истакавши да се на данашњи дан требамо сетити свега што су нам преци оставили у наслеђе. У згради Општине Земун приређено је славско послужење.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This