Izaberite stranicu

Издавачка установа Митрополије црногорско приморске „Светигора” покренула је ново катихетско теолошко коло. Прва књига је „Православни молитвеник” и у продаји уз дневне новине „Дан” по цијени од 4,99 еура.

Како наводе из „Светигоре”, препоручујући ову и практичну и пожељну књигу, не само вјерницима већ и свима који се желе упознати са „практичном” теологијом, „молитва је дисање душе, животодавно општење човјека са Богом, кроз које човјек, удишући благодатни кисеоник Божанскога живота и издишући штетни угљен-диоксид своје палости и смртности, живи као душа жива”. О благодатној суштини молитве, како наводе из „Светигоре”, на основу личног искуства свједочили су светитељи и подвижници Цркве. На основу тих свједочанства ,јасно је да душа човјека који се не моли Богу, у ствари, не дише. А за сва жива бића, управо због тога што су створена и што немају живот у себи самима, већ га морају примати, и живот тјелесни и живот духовни, од Бога Животодавца, важи исто правило: ако нема дисања, нема ни живота”.

Како истичу у „Светигори”, човјек 21. вијека ће свакога јутра најприје прегледати на рачунару, мобилном телефону или ајпеду пристигле мејлове, пропуштене позиве, говорну пошту, најновије вијести и рекламе… Односно, „нахраниће се” потрошачки разним информацијама. Али, врло често, човјек 21. вијека неће се помолити и тако започети свој дан. Увече ће поновити исти ритуал, скоро несвјестан значаја молитве.

Лично откриће и узрастање у искуству молитве, личне и заједничке (богослужбене, литургијске) од одлучујућег је значаја за истински црквени живот сваког хришћанина. Зато Црква, руководећи се ријечима Христовим да се човјек од зла, свагда дејствујућег у историји, може одбранити и избавити, и у добру боговјечанском напредовати само постом и молитвом (Мт. 17, 21), не престаје да проповиједа и свједочи молитву човјекову Богу Живоме, личну и богослужбену, као средишње искуство, подвиг, радост црквенога живота у Христу истиче ауторски тим „Светигоре”. И управо ту лежи потреба „ Православног молитвеника”:

Без „Молитвеника” се заиста не може, јер је то књига ријечи човјечјих које чује Бог. Ако човјек, у добу у коме се сведневно и свеноћно бори за голи опстанак душе, нема времена ишта да прочита, требало би да се, макар мало, потруди да прочита по коју ријеч из „Молитвеника”. Јер, ријечи молитава Цркве, сабраних у „Молитвенику“, нијесу обичне људске ријечи ковјетар носи и трага им се не познаје одмах пошто буду изговорене, већ су то тајанствене, живе и дејствене ријечи које стрпљиво ишчекује, пажљиво ослушкује и брзопослушно чује Бог Живи, недреман и неуморан да се одазовс на молитвену ријеч човјекову и да помогне свакоме ко му се, у искреној молитви, обрати из дубине срца стоји у „Светигориној” препоруци.

Жана Јањушевић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This