Izaberite stranicu

Свечаности у славу Светог Саве првог Архиепископа и просветитеља српског, у Епархији будимљанско-никшићкој, настављене су Светосавском дјечијом приредбом, која је, у Парохијском дому у Страшевини, одржана у недјељу 1. фебрауара 2015.године.

Светковину је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. Пригодном бесједом дјеци и бројним родитељима, сабраним поводом прослављања Светог Оца наше Саве, обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије.

“Драга дјецо, браћо и сестре, лијепо је да смо се окупили у спомен нашег великог светитеља Светог Саве, који је покровитељ просвете, школа, оних који уче и који их уче, јер су од њега српски народ и српска дјеца добили тај луч, ту свјетлост просвете, свјетлост васпитања хришћанског и оног васпитања које се добија у школи. У Црној Гори од кад су се почеле формирати школе, у 19.вијеку, Свети Сава је био покровитељ школа, гдје се с нарочитом пажњом славио празник Светог Саве и дјеца то требају да знају“.

“То је посвједочено још од доба кнеза Данила Петровића, тако je настављено у доба краља Николе, а и касније у вријеме Југославије. Празновање Светог Саве у школама укинуто је 1947, понегдје се прослављао и до `48.године, а иза тога је стајао Јосип Броз Тито и његово друштво. У уџбеницима је лијепо писано о Светом Сави, колико је то могло бити у оном времену, али, сад постоји склоност код просветних власти у Црној Гори да се Свети Сава потпуно потисне из школа“.

“А Свети Сава је у сваком смислу био знаменит, и у погледу владања, и у погледу учења, да не говоримо о њему као човјеку Божјем, као човјеку који је узрастао до те мјере да се њему у оно вријеме, док је ходао по земљи, дивио цио свијет. Он је обишао цио тадашњи просвећени свијет од Угарске и Каира, до Антиохије, Сирије, Цариграда Константинопоља и свуда је био примљен на највећем нивоу, свако се дивио том принцу, који је био владарског поријекла, а који је постао монах, да би послије постао први српски Архиепископ, а првом се увијек одаје посебно признање и посебна почаст“.

“Пјесма коју ћемо од вас чути, драга дјечице, драга је и нарочито Богу угодна. Важно је што сте ви тако млади и још растете, кренули путем Светог Саве, нека вас он благослови, његов благослов нека буде на вама, а то је Божји благослов“, казао је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

У програму, посвећеном Светом Сави, учествовало је око 60 дјеце полазника школе вјеронауке у Страшевини, коју води Лавиника Јововић. Овом приликом стихове су рецитовали: Лара и Лана Кахровић, Василије Мирковић. Радован и Божидар Миловић, Ања Абрамовић, а са пјесмом, коју је посветио нашем духовном Оцу Светитељу Сави, наступио је Анастасије Јововић.

У извођењу игроказа “Путовање Светог Саве“ учествовали су: Стефан и Немања Поповић, Марија и Лука Јововић, Милица Роћеновић, Јелена Шекарић, Вук Кнежевић, Гордана Комненовић и Сандра Пуровић.

Најмлађи чланови КУД “Растко“, при школи вјеронауке из Страшевине, извели су своју кореографију.

Славски колач благословио је и преломио свештеник Остоја Кнежевић.

Сва дјеца, као и њихови гости другари, даривани су пакетићима, који су, и ове године, обезбјеђени захваљујући прилозима приватних предузећа из Никшића.
Сабраним се обратио и надлежни парох протојереј Велимир Јововић:

“Драги Владико Јоаникије, наш духовни оче, драга дјечице, родитељи и наши уважени гости,
Скоро је 780 година од када је Свети Сава у граду Трнову испустио своју племениту душу и из овог привременог живота се преселио у царство Божје и као што се Свети Сава за живота на земљи потрудио да научи наш народ свему што је честито, културно и добро тако он чини и дан данас. Ево, ми данас, осам вјекова безмало послије, живо и јасно, видимо пред собом лик Светог Саве, чујемо ријечи Светог Саве, чујемо науку Светог Саве и зато, драги моји Светосавци, треба да будемо поносни, весели и радосни што имамо таквог духовног родитеља, Светог Оца Саву, њему нека је слава и част, односно Богу Живоме слава, част и поклоњење приличи, нека нас Он, Бог вјечни помилује и спаси молитвама Светог Саве. Свима вам велика захвалност што се сви заједно трудимо да угађамо Светом Сави и што је то, из године у годину, све боље, а даће Бог да тако и у будућност идемо.”

На крају су учесници програма и сви присутни отпјевали заједно Светосавску химну.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/16294/03.02.2015.%20Svetosavska%20akademija%20Strasevina.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This