Izaberite stranicu

Јуче, 1. фебруара 2015.,  у Саборној цркви Христа Спаситеља служена је Божанска Литургија у част шесте годишњице устоличења Патријарха московског и све Русије Кирила.

Божанску Литургију служио је Патријарх Кирил уз саслужење архијереја Руске Православне Цркве и представника Помесних Православних Цркава и то: Митрополита киринског Атанасија (Александријска Патријаршија), Митрополита филипопољског Нифона (Антиохијска Патријаршија), Епископа моравичког Антонија (Српска Православна Црква), архимандрита Стефана (Диспарикиса) (Јерусалимска Патријаршија), архимандрита Теоктиста (Димитрова) (Бугарска Православна Црква), архимандрита Серафима (Шемјатовског) (Православна Црква Чешких земаља и Словачке).

„Ако се добри односи између Цркве и државе развијају данас не само у Русији, већ широм канонске територије Московске Патријаршије, то није због тога што је Црква стекла неку моћ над владом и државом, већ због тога што се појавило више православних верника међу политичарима и важним јавним личностима,“ рекао је, између осталог, Патријарх Кирил у свом обраћању.

Чудотворна Смоленска икона Пресвете Богородице, Одигитрија (Путеводитељица) донета је у Саборну цркву поводом ове свечаности..

Председник Руске Федерације Владимир Путин и премијер Димитри Медведев честитали су Патријарху московском и све Русије Кирилу поводом ове годишњице устоличења.

Димитри Медведев је такође рекао да Црква има битну друштвену мисију, провођења у живот великих пројеката чији је циљ очување и развој историјских, културних и духовних  вредности наше земље.

На крају је Свјатејши Патријарх Кирил уручио црквене награде.

За свесрдни мисионарски рад и у вези 75. рођендана, 30-годишњице хиротоније и 50-годишњице службе Митрополит омски и таврически Владимир је награђен орденом Светог Инокентија, Митрополита московског и коломенског, I степена.

За  свој свесрдни мисионарски рад и у вези 40-годишњице служења Цркви Архиепископ бриселски и белгијски Симон награђен је орденом Светог Инокентија, Митрополита московског и коломенског, II степена.

Патријах је потом уручио панагије: Митрополиту јарословском и ростовском Пантелејмону, Митрополиту саратовском и вољском Лонгину, Архиепископу Сан Франциска и Западне Америке Кирилу и Архиепископу сендајскому Серафиму.

Извор: СПЦ/ОСР; Московска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This