Izaberite stranicu

У четвртак, 29. јануара 2015. године, у Палати Хофбург (Hofburg), у 19 часова, приређен је свечани пријем у част високе државне посете Председника Владе Републике Србије Њ. Е. г. Александра Вучића. Домаћин пријема је био Њ. Е. Министар спољних послова Републике Аустрије г. Себастијан Курц (Sebastian Kurz).

У пријему је учествовао и Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј са свештенством града Беча. Присутно је било и велики број познатих личности из јавног, културног и политичког живота Републике Аустрије и Републике Србије, представници дипломатског кора, познати јавни делатници Српске дијаспоре у Аустрији и други високи гости.

Према протоколу, присутнима се најпре обратио домаћин министар Курц, затим премијер г. Вучић, а потом и Владика Андреј, прво на немачком, а потом на српском језику. Говор Његовог Преосвештенства овде доносимо у целости:

Поздрав Његовог Преосвештенства

Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја,

Палата Хофбург, Беч, 29. јануар 2015. године

Поштовани господине Председниче Владе Републике Србије,

Поштовани господине министре иностраних послова Републике Аустрије,

Екселенције, уважени представници дипломатског кора,

Цењени високи представници државних власти и друштвених ауторитета,

Драги гости, драги суграђани!

            Благодарим на изузетној части да Вас приликом ове високе државне посете кратко поздравим. Благодарим на овом чину пријатељске пажње и желим Вашим Екселенцијама и свим грађанима Србије и Аустрије мир, здравље, напредак и срећу.

            Наши суграђани одобравају позитивне улоге наше две земље у контексту Европске уније која се залаже за мир и помирење у свету. Екселенције, ваше заједничке речи свакако неће бити игнорисане у свету. Промоција мира данас постаје све већи приоритет јер стари и нови ратови, као и тероризам поново натапају нашу земаљску куглу крвљу.

            Међутим, сведоци смо историјске транзиције у свету и у друштву. Кроз повећање свести о плурализму народи су позвани да се прилагоде животу у мулти-културном, плуралистичком и сложеном свету. Као Србин рођен у Западној Европи, сведочим да наша два народа и друштва у пробуђеној свести о добрим међународним односима препознају оно што их поистовећује. Глобални процеси сада захтевају на плану жељеног продубљивања заједнице народа преиспитивање нашег идентитета и наше оријентације. Мислим на заједницу различитих који позитивно препознају своју међусобну повезаност. Човечанство би се налазило у дијалошком процесу међусобног учења и активне афирмације разлика, признајући разноликост као нешто неопходно за напредак човечанства. Баш као што наша планета не може опстати без биолошких разлика, тако препознајемо и културне и језичке различитости као особину човечанства. На нама је данас да створимо један међународни правни поредак и да се глобални јавни простор повинује владавини права. То опет подразумева широку сагласност о основним елементима демократије и људских права.

            Екселенције, наши грађани уважавају Вашу посвећеност сарадњи и миру. Србија и Аустрија су дале добар пример тиме што су прошле године прихватиле многе избеглице и подариле им заштиту, без обзира на њихову етничку или верску припадност. Штавише, у вези са катастрофалним поплавама у Србији и у Босни у мају прошле године, Република Аустрија је показала посебну осетљивост према Србима. Помоћ наших земаља суседима и ближњима који су у невољи, достојна је сваке похвале. Нека Божији благослов који у овом свечаном часу призивам, свагда почива на наша два народа Аустрије и Србије, и на свим њиховим грађанима.

            Хвала Вам на пажњи!

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This