Izaberite stranicu

Благословом Његовог Преосвештенства епископа горњокарловачког г. Герасима у јесен 2014. године Господње покренута је обнова конака манастира Комоговина. Обнова конака чија су оштећења изазвана послератном крађом кровног покрова започета је израдом новога крова ове светиње Банијског краја смјештене у селу Комоговина између Костајнице и Петриње. После скидања кровнога покривача, грађа на конаку је потпуно иструнула, зидови су годинама били изложени киши и ниским зимским температурама од чега су доведени у врло лоше стање. Прозори и врата су поскидани, а из зидова је почупана електроинсталација. Почетком новембра прошле године епископ Герасим осветио је и крст који је постављен на куполу изнад улазних врата у конак манастира.

Манстир Комоговина је основан 1688. године, митрополитом сарајевским Атанасијем Љубојевићем и монасима манастира Моштанице, који су бјежећи од турскога зла сколонили се на Банију тада у саставу Астријске царевине. Првобитни манастирски храм је саграђен дрвени и посвећен је светоме Архистратигу Михаилу. После добијања дозволе за градњу храма од чврстога и трајнога материјала, подигнит је 1728. године, камени храм и посвећен Вазнесењу Господњем, да би после укидања манастира храм преименован и посвећен Преображењу Господњем. Манастир је насилно угашен године 1777., када је укинута и епархија костајничко-зринопољска. Монаси су расељени по другим манастирима а игуман мнастира Василије Жерић заточен у тамницу у Трсту.

Објекат манастирскога конака је грађен осамдесетих година на одузетој манастирској земљи с намјеном да служи као „спомен дом“ у знак сјећања на оснивање банијске партизанске бригаде из Другога светскога рата. Године 2009. објекат и земљиште су уз надокнаду уступљени манастиру у власништво, а пет година касније је започета његова обнова.

Са надом да ће материјална обнова ове светиње допринијети још већој духовној обнови овог краја и за текућу годину планирани су радови на вањском и унутрашњем уређењу овог здања.

Извор: Епархија горњокарловачка

Pin It on Pinterest

Share This