Izaberite stranicu

Празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, литургијски је прослављен у острошком манастиру.

Свету Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру служио је намјесник острошки, протосинђел Павле уз саслужење јерођакона Зосиме, сабрата манастира Острога. Велики број вјерника, нарочито дјеце присуствовао је данашњем Евхаристијском сабрању. Такође, већина присутних приступила је Светој Чаши и причестила се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Након Свете службе Божије, о.Павле је благословио и пререзао славки колач, у славу и част првог српског Архиепископа.

Он је у бесједи након Свете Литургије нагласио да је Свети Сава извор свјетлости, просвјетитељства, извор мудрости и мира.

– Има једна његова врлина која је данас тако неопходна, нарочито роду нашему, а која све више и јасније сија међу свим осталим његовим врлинама, а то је мирење завађене браће. Сви смо свјеодци колико дијелимо, колико се свађамо, колико се неподносимо, оговарамо. Овај Свети у једном тренутку свог живота одлучио је да стане томе на крај  – казао је o. Павле.

Подсјетио је да је Свети Сава измирио завађену браћу над моштима њиховог Светог Оца, Симеона Мироточивог, и поставио темеље духовности.

– Да се не угаси светило рода нашега, да се не угаси Христос у срцима нашим, да нас не покрије тама, заборав, да је некада био неки народ српски који је имао Великога Светитеља Саву, а сада је можда мали и биће све мањи – рекао је О.Павле и позвао вјерни народ да се измири прво са својом браћом, а онда са ближњима својим и свим људима.

Сви вјерници су у глас пјевали Химну Светом Сави.

Празновање је настављено у манастирској гостопримници гдје су дјеца рецитовала пјесме о велико српском светитељу, а о.Павле им је подијелио поклоне.

О Светом Сави и његовим везама и дјелањем на просторима данашње Црне Горе говорио је историчар Предраг Вукић.

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This