Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник преподобног Гаврила Лесновског, са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Николе у Баошићима код Херцег Новог.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да се на Литургији молимо да нас Господ обасја свјетлошћу свога богопознања.

„То значи познања истине. А познати истину, то значи – познати Бога. Није довољно знати и познавати саме себе. Није довољно познавати свијет око нас“, рекао је Владика.

Он је рекао да се човјек тиме непрестано бави, кроз сву своју историју.

„То је насушна потреба човјекова да позна себе. Још је древни хеленски мудрац казао да је највећа мудрост самога себе познати. А исто тако познати и свијет у коме се рађамо, законе свијета, да би онда могли да живот усмјеримо правим и истинским путем. Али и познање себе и свијета је немогуће без познања оне дубље истине на којој почива свијет, која је изњедрила ова свијет, која се уткала својом силом у овај свијет“, казао је он.

„Ту истину ми молимо да нам Господ открије. Ако у садашњем вијеку не познамо ту истину – живога Бога, онда је сво наше знање само лутање“, рекао је Митрополит Амфилохије.

На крају Литургије Владика се поново обратио вјерном народу, рекавши да су откривене мошти исповједника бокешко-далматинског Кирила Цвјетковића, који је крштен управо у баошићкој цркви Светог Николе.

Он је позвао вјерни народ да се моли, јер се нада да ће Свети исповједник Кирило ускоро бити прибројан лику светих.

Р.В.

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/16267/29.01.2015_Mitropolit_Baosici_besjeda.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This