Izaberite stranicu

На Војномедицинској академији у Београду, у 4 и 16 часова, упокојио се јеромонах Петар (Чаркић) Хиландарац, после дуге и тешке болести, коју није могао да савлада, упркос свему што је чинило особље те медицинске установе, коју је, свим срцем волео, и називао је, заједно са владиком Лаврентијем, „Патријаршијом српског здравства“, речено је „Новостима“ у Епархији шабачкој СПЦ.

Отац Петар(Чаркић), је у Епархију шабачку СПЦ дошао пре десетак година са Хиландара, где је годинама био руководилац велике црквене економије, која је поред механизације за прераду дрвета имала око 3000 хектара. На Светој гори је оставио дубок траг делајући и на економији и на „Њиви Господњој“.

Доласком у Шабачку епархију дао је највећи допринос враћању манстирских шума Српској православној цркви. Један је од оснивача Епархијског предузећа „Манастирске шуме“, чије је седиште у Лозници, чији је био први директор. После тога је био на важним дужностима у седишту Епархије у Шапцу, да би постао старешина обновљеног манастира у Поцерском Добрићу код Шапца, где је доста порадио на духовном животу људу тог дела Србије. На службу је долазило редовно више стотина људи, али и на духовне разговоре са њим, који су верницима били драгоцени. Због њега су у Добрић долазили и многи људи из других делова Србије, региона и расејања.

До последњег даха био је на располагању људима у невољи, који су се суочавили са свакојаким мукама и невољама у животу. Његова је жеља била да као хиландарски монах, буде сахрањен на манастирском грољбу у Сланцима, где је богомоља у којој је био искушеник пре одласка на Свету гору. Отац Петар Хиландарац рођен је у сарајевском крају, где је живео и радио годинама као дипломирани економиста пре него што се замонашио. Иза себе је оставио сина који живи у Бањалуци, кћерку која је у Шведској и унучад којима је био максимално посвећен.

Отац Петар Хиландарац ће бити сахрањен у среду на монашком гробљу у манастиру у Сланцима, где ће ујутру у девет часова бити служена заупокојена литургија, а потом опело.

 Владимир Митрић

Извор: Епархија шабачка

Pin It on Pinterest

Share This