Izaberite stranicu

„Радујмо се овом великом празнику! Јер, Рождество Христово дан је када се Бог очовечио да би се човек и цела творевина обожили. Црква Христова је дом Божији, место где се остварује та пуноћа, место духовног одрастања, стасавања и усавршавања у меру раста пуноће Христове“, учи нас Божићна честитка Епископа ваљевског Г. Милутина, духовног нам оца и молитвеника пред колевком Богомладенца Христа. Годину за нама широм Србије обремениле су природне непогоде несагледивих размера. Епархија ваљевска страдала је понајвише. Водена стихија носила је домове, имања, живо и неживо… у трептају ока. Нада у мирна јутра чувана је под крововима колективних центара, а молитве умножаване као ретко кад пре. Били су то, указује Архијереј ваљевски, дани великих искушења, али и борбе и храбрости. Свеколику подршку пружили су нам верни из целог света, одазвавши се хуманитарној акцији чији је иницијатор био Владика Милутин. Испит хуманости и творења милосрђа успешно је положен. Божја заповест о љубљењу ближњег у потпуности је испуњена. И то чини радост која греје срца у данима страдања.

Празник Рођења Христовог 2015. године дочекан је у свој празничној лепоти, обичајима којима се нарочито радују најмлађи Хришћани. Бадњег дана у свим ваљевским храмовима, крај маштовито осмишљених макета пећине – места доласка на свет Богомладенца Христа, предшколци и млађи основци рециталима, игроказима и песмама оживели су атмосферу витлејемске ноћи. Ноћи, у којој се пре више од два миленијума збио најрадоснији догађај за род људски, када су се испуниле речи старозаветног пророка Исаије да ће Света Дјева Марија силом Духа Светог зачети и родити Спаситеља света. Дечји гласови, као некад анђелски, одзвањали су а варнице бадњака и ватромета красиле небо хладне јануарске вечери, славећи час Рођења Богомладенца. У Храму Васкрсења Христовог, посебну ноту свечаности дало је присуство Владике Милутина, који је осветио бадњак и благосиљао верни народ. Срећно Бадње вече у саборном храму пожелео је архијерејски намесник ваљевски протојереј Милован Теовановић.

Да божићне радости не мањкају онима који су се у време празника затекли у болничким постељама, побринуо се духовник Опште болнице Ваљево протојереј-ставрофор Радомир Алексић, са групом сатрудника, поделивши дарове, прикупљене при Храму Светих Козме и Дамјана током дводневне акције.

На Тргу Владике Николаја у Новом насељу, свештенство Храма Светог Георгија, уз традиционалну приредбу, уприличило је ломљење чеснице.

Поноћну Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице служио је Владика Милутин. Посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја прочитао је протојереј-ставрофор Драган Алексић. Уз основне истине о људској егзистенцији и њеној нераскидовој вези са Творцем и узвишености празника Рождества Христовог, поглавар Српске Православне Цркве у овогодишњој честитки позива нас на молитвено сећање на страдалну браћу на распетом Косову и Метохији, неправедно утамниченог Архиепископа охридског Г. Јована, као и сву браћу и сестре који невино пате и страдају ма где.

Другу Свету Литургију у најстаријем градском храму походио је велики број припадника Војске Србије. Молитвеници у униформама – слика задивљујућа јер враћа веру у повратак златних година српске државе, када су војска и Црква биле чврсто везане.

Свете Литургије служене су и другог и трећег дана Божића – празника Светог Архиђакона Стефана. У граду и широм Епархије ваљевске, бројни верници примили су Свету тајну причешћа и узнели молитве за спасење и долазак бољих времена нашем народу.

Ј. Ј.

 

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This