Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божју у цркви Свете Петке Римљанке у селу Курило у Зети.

У току Литургије Владика је у чин ђакона рукоположио свршеног теолога и живописца Николу Радовића, који је осликао овај храм.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да су најдубље истине о смислу људскога живота и свијета сакривене од оних који мисле да су мудри, да много знају и да су много сазнали.

“То сакривено онима који мисле дса имају мудрост и знање, а откривено безазленима. Није случајно рекао Господ: Пустите дјецу да долазе к мени, јер је таквих Царсво небеско. Блажени чистога срца јер ће они Бога видјети. А дјеца јесу управо она бића која имају у себи ту чистоту и ту безазленост, имају дивно повјерење и у оца и у мајку управо зато што им је чиста душа и чисто срце”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да је данас у свијету много оних који имају корисна знања преко којих организују људски живот.

“И добро је што то чине. Међутим, оно што је суштина, што је основ, што је најбитније, они то не знају. Прије или касније се покаже да су они немоћни, и да све оно што граде, ако га граде само на себи и на своме знању, пропада”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије Митрополит Амфилохије је са свештенством освештао темеље будућег конака, пошто је планирано да на овом мјесту буде манастир.

Потом је у кући ктитора храма и будућег манастирског конака Радомира Ратка Станковића приређена богата трпеза хришћанске љубави.

Р.В.

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/15882/18.11.2014_Mitropolit_Kurilo_Zeta.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This