Select Page

Светом литургијом и благосиљањем славског колача у манастиру у Горњим Брчелима данас је прослављен празник Покров Пресвете Богородице – храмовска слава ове светиње.
Светом службом началствовао је Архијерејски протопрезвитер барски Радоман Мијајловић, а салуживали су му јеромонах Григорије, настојатељ манастира Старчева Горица, парох барски јереј Јован Пламенац, парох црмнички јереј Слободан Лукић, настојатељ манастира Светог Николе у Брчелима јеромонах Никон и јеромонах Василије, сабрат манастира Подмаине.
У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља отац Радоман је казао да није довољно само читати Јеванђеље него да треба по њему и радити и живјети.
„Сваки човјек има слободну вољу, може да бира добро или зло. То му је Господ дао приликом стварања. од самог зачећа, да не би касније, на страшном суду могао рећи – ја то нисам знао“, казао је он.
Отац Радоман је додао да смо због тога током читавог живота одговорни за своју душу коју смо од Бога добили.
„Добили смо је чисту и невину. Дужни смо да је чисту и невину предамо Господу“, поручио је отац Радоман Мијајловић.
Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач.
Потом је служен помен на гробу блаженопочивше игуманије ове обитељи Еликониде, која се упокојила 2011. године.
„Сестро Еликонида, моли се Богу за нас а ми ћемо за тебе. Да нас сачува, да идемо путем којим си ти ишла. Моли се за нас да се поправимо, да душе своје очистимо, да Господу чисти дођемо. Бог да ти душу прости, а манастир да напредује, да се напуни као што кошница има пчела“, рекао је отац Радоман Мијајловић након помена.
Данашњи сабор у Горњим Брчелима завршен је славском трпезом хришћанске љубави, коју су за све присутне приредили настојатељица монахиња Анастасија и кум славе господин Дејан Ђуровић, Црмничанин из Бара.
Р.В.
[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15683/14.010.2014.%20Brceli%20Pokrov.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This