Izaberite stranicu

На Православном богословском  факултету Свети Василије Острошки Унинверзитета у Источном Сарајеву у понедељак, 22. септембра 2014. године, монах Павле Кондић је одбранио докторску дисертацију под насловом Митополија црногорско-приморска у другој половини XIX и почетком XX века (1851-1920).

Комисију за преглед, оцену и одбрану дисертације сачињавали су протојереј-ставрофор проф. др Предаг Пузовић у својству ментора, проф. др Мирко Саиловић и доц. др Далибор Петровић. Усмена одбрана докторске дисертације извршена је пред наведеном комисијом, којом је предсдавао проф. др Мирко Саиловић, у амфитеатру Богослвоског факултета пред бројном публиком која је, подстакнута садржајним и динамичним дијалогом чланова комисије и докторанта, поставила неколико питања.
После већања чланова Комисије, председавајући је објавио да је монах Павле Кондић успешно одбранио докторску дисертацију и тиме стекао звање доктора богословља са свим правима и частима које му по закону припадају.
Информативна служба Српске Прасвославне Цркве придружује се честиткама оцу Павлу Кондићу, новод доктору богословља-црквене историје, свом дугогодишњем сараднику.

10_4Монах др Павле Кондић

Рођен је 9. јуна 1966. године у Београду. Завршио је Филозофски факултет, Одељење за историју, у родном граду. Постдипломске студије на катедри за Историју СПЦ завршио је на Богословском факултету у Београду. Замонашен је у Цетињском манастиру уочи Петровдана 1997. У Цетињској богословији је предавао Историју Српске Цркве и Општу историју од септембра 2000. до 2006. Управник је Архива Митрополије црногорско-приморске од 1997.
До сада је објавио преко три стотине библиографских јединица и учествовао на бројним научним скуповима у земљи и иностранству. Аутор је и приређивач за штампу књига „Нови свештеномученици и мученици просијавши у православном српском народу“, 2000. и „Сабрана дјела свештеномученика Луке Вукмановића“ у три тома, 2002. Приредио је прву Споменицу о десетогодишњици обновљеног рада Цетињске богословије 1992–2002, затим: Патријарх српски Гаврило, „Живимо у светињи и слободи – изабрани списи“, 2010; „Радосно пењање на Голготу“ – о животу Свештеноисповједника епископа хвостанског Варнаве, 2010; „Христу веран до смрти“, живот свештеномученика Доситеја Загребачког 2008; „Љетопис распете Митрополије црногорско-приморске“, времена митрополита Данила Дајковића (1961–1990), 2008. „Мудри орач њиве Господње“ – зборник историјских сведочанстава и научних радова о митрополиту скопском Јосифу Цвијовићу 2007. и „Древнохришћанско и светосавско наслеђе у Црној Гори“ – зборник научних радова посвећен 1700 година Миланског едикта и 790 година Митрополије.
Магистрирао је на тему „Цетињска богословија 1863–1945“ на Богословском факултету у Београду 2004, а рад је објављен 2005. у издању Богословије Светог Петра Цетињског. Школску 2004–2005. је провео на студијском боравку у Лондону на усавршавању енглеског језика, као стипендиста Светог Архијерејског Синода СПЦ, а специјализацију из црквене историје завршио је 2006-2007. на Универзитету у Оксфорду. Специјалистичке студије из области холокауста завршио је у Јерусалиму 2011.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This