Izaberite stranicu

Предсједник Одбора за изградњу манастира Самоград Драган Недовић саопштио је да Епархија будимљанско-никшићка и Управа манастира немају никакве везе са протестима који би, како је најављено, требало да се одрже данас у Самограду са циљем да се оспори изградња депоније у Рујиштима. Недовић је саопштио да епархија и управа манастира неће дозволити никаква протестна окупљања у манастиру.
-Поводом најаве да ће се у манастиру Самоград, одржати протестни скуп против изградње депоније у селу Рујишта, са благословом његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког господина Јоаникија и овлашћењем Одбора за обнову Самограда, желим најоштрије да демантујем пласирану информацију. Заправо ради се о дезинформацији. Епархија будимљанско – никшићка и Управа манастира немају никакве везе са најављеним протестима, нити желе да имају било какву везу са тим неодговорним чином. Епархија и управа манастира неће дозволити никаква протестна окупљања у манастиру која би значила употребу манастира у дневно политичке игре. Манастири широм Васељене, па тако и манастир Самоград, служе искључиво за молитвена сабрања вјерног народа и за ширење братске љубави и поштовања и нико нема право, нарочито не ситни политиканти, спроводити код манастира другу врсту окупљања. Нарочито то немају право људи којима није до братске љубави већ су за своје интерасе, који доводе до неслоге и разбратимљења, спремни и светиње рода свога уптријебити. Епархија и управа манастира не желе ни на било који начин да буду умијешани у тај, назови, проблем, већ сматрају да о овом и другим проблемима сличне врсте треба да одлуче струка и надлежне службе – наглашава Недовић.
На другој страни Одбор групе грађана четири мјесне заједнице: Бубања, Брзава, Пријелога и Штитара, који се противи најави изградње депоније у Рујиштима, заказао је за данас у 11 сати мирни грађански протест. Како је саопштио Милоња Бубања, предсједник одбора, протест се организује под слоганом “Депонији не, животу да . Како Бубања каже протест ће се одржати у заесоку Брњаци, на километар и по од манастира Заград.
– Указаћемо на све последице изградње депоније у мјесту Рујиште. То ће бити само једна од активности које ћемо да реализујемо у борби за наше животе – казао је Бубања.
Он је позвао еколошке невладине организације из Подгорице, Никшића, Бијелог Поља, Берана, као и других општина, и сва стручна лица у области екологије и заштите животне средине да им се придруже на протесту.
Прослава Велике Госпојине
Драган Недовић је позвао вјерујући народ да данас дођу у манастир Самоград како би заједно прославили празник Велике Госпоине.
-Користим прилику да све вјерне људе позовем да дођу дођу у манастир Самоград да се братски саберемо и да Светом литургијом молитвено прославимо један од највећих хришћенских празника, Успенија Пресвете Богородице – Велику Госпоину. Према јеванђељском предању ово је дан када се Богородица вазнијела на небо и предала свој дух у руке спаситеља. Данас треба да пјевамо пјесму у славу Божју, а не да се размирујемо и разбратимљујемо-поручио је Недовић.

Дарко Јововић/М. Н.

Извор: Дан

Фото: Епархија будимљанско-никшићка (Архива)

Pin It on Pinterest

Share This