Izaberite stranicu

Лику наших светих наредне године биће прибројане невине жртве Другог свјетског рата у Пиви, а међу њима и Јаглика Аџић, седамнаестогодишња дјевојка која је заједно са родитељима и браћом и бројним комшијама од стране фашиста и усташа спаљена. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије боравећи на празник Св. Василија Острошког у Никшићу даривао је епископа будимљанско-никшићког Јоаникија иконом Новомученице Јаглике.
– Идуће године предложиће се Светом архијерејском сабору да Новомученица Јаглика са својом браћом и родитељима и осталим сагорјелим за вјеру православну, за част и достојанство буду прибројани лику светих, казао је Митрополит.
Бројне су жртве које је Пива дала у Другом свјетском рату, а фашисти и усташе на најсвирепији начин побили су на стотине невиних житеља тог краја, жена, дјеце и стараца. Злогласна “Принц Еуген” дивизија харала је Пивом 1943. године када су њени припадници за непун сат, свједочили су очевици тог догађаја, у мјесту Дола свирепо убили више од 500 мјештана околних села, међу којима је било преко 100 дјеце, а најмлађе од њих било је у колијевци. Дан раније у Гојковића долу, затворили су у једну колибу око 50 мјештана, међу њима су били Јагликина браћа Милирад (8), Момчило (4) и Душан (2), као и родитељи Стоја и Крсто. Она је успјела да побјегне али се вратила када је чула вриску и плач своје браће. Злочинци су је спријечили да уђе у већ запаљену колибу, имајући с њом, пошто је била изузетно лијепа, друге намјере.
– Она се, попут древних хришћанских мученица, отргла и улетјела у огањ и заједно са својом браћом и родитељима и осталим страдалницима претворила се у жртву свеспаљеницу. Сагорјела је сачувавши своје дјевичанство, свој образ и своје хришћанско достојанство. Треба да се сјетимо те мученице и оних са њом пострадалих, те дивне чудесне дјевојке сагорјеле, претворене у плам божанске љубави, дјевичанства и чистоте, рекао је митрополит Амфилохије.
Икону којом је даривао владику Јоаникија, није прва на којој је Јаглика Аџић, јер је њен лик осликан у храму Христовог Васкрсења у Подгорици и још неким црквама.

Биљана Брашњо

Извор: Дан

Фото: Вијести

Pin It on Pinterest

Share This