Izaberite stranicu

Светом литургијом, Литијом и благосиљањем славског колача манастир Светог Николе на Врањини на Скадарском језеру данас је прославио своју храмовску славу – празник преноса моштију Светог оца Николаја.
Началствовао је игуман манастира Доњи Брчели отац Никон, а саслуживали су игуман манастира Врањина отац Петар, игуман манастира Старчева Горица отац Григорије и парох зетки отац Жељко Ћалић.
У литургијској бесједи отац Никон је казао да свако од нас треба да преиспита своју савјест.
„Да преиспита своју савјет, да не гледа шта други раде, да не осуђује и не критикује друге, већ да мијењамо себе. Јер, ако мијењамо себе, самим тим почемо и да мијењамо свијет око нас“, рекао је он.
Он је рекао да нје наш српски народ многострадални народ.
„Страдао је много током историје, ево и сада страда, управо ових дана. Свједоци смо страшних догађаја, тешких поплава у Србији и Републици Српској. Али, оно што треба да знамо – да, по ријечима апостола Павла, страдања садашњег времена нијесу ништа у односу на славу која нас очекује“, рекао је отац Никон.
Отац Никон је подсјетио и на ријечи једног савременог страца који је казао да се руски народ спасава молитвом, грчки милостињом, а ми Срби страдањем.
„Нека би Свети отац наш Николај био наш путовођа, помоћник у свим невољама, да њиме вођени и руковођени достигнемо живот вјечни“, поручио је отац Никон.
Након Литургије храм је опходила празнична Литија, а онда је благосиљан славски колач.
Игуман Врањине отац Петар је у бесједи пожелио свима који помажу обнову Врањине да им Бог подари расдост духовну, здравље духовно и тјелесно, љубав у породицама, сваки успјех и благослов у овом свијету.
„Како би смо се, ако Бог да, молитвама Светог оца Николаја и Светог Саве српскога сви ми нашли у земљи живих, у небеском Јерусалиму“, рекао је отац Петар.
Потом је приређена славска трпеза хришћаске љубави са празничним културно-умјетничким програмом у којем су учествовали КУД „Ђурђевданско коло“, пјесници, гуслари, етно појци и дјеца са вјеронауке.
Р.В.

 

Pin It on Pinterest

Share This