Izaberite stranicu

Уношењем Сефер Торе, најсветије јеврејеке књиге, у нове просторије црногорске Јеврејеке заједнице, јуче је овај простор добио статус прве привремене Синагоге у Подгорици. Сефер Тору унио је врховни рабин Црне Горе Луциано Моше Прелевић и овим чином свјетовни простор преиначио у прву Синагогу у савременој Црној Гори. Мјесто у којем ће одсад чланови ове заједнице као и сви Јевреји који се нађу у Подгорици имати мјесто за молитву и обављање других вјерских активности и обавеза. Тако је већ јуче рабин Прелевић очитао прве молитве на јеврејеком, подсјећајупи се свих Јевреја у историји, као и оних који су присуствовали чину посвећења. Најављено је и да ће камен темељац за прву Синагогу и културни центар бити постављен на прољеће наредне године.
„Шалом алехем; Мир с вама. Барухим абаим; Благословени сви који сте дошли”, поздравио је присутне рабин Прелевић. Истичући како се у Европи најчешће обнављају руине некадашњих синагога, гдје се након Холокауста покушавају ожвијети остаци остатака и како је ово један од ријетких момената успостављања сасвим нове синагоге, Прелевић је рекао:
Овдје је, колико знам, једина синагога која се гради из темеља, нова синагога. Гради се и нова заједница која овдје није постојала неколико стољећа. То је невјероватна ствар и зато вам хвала, као и Јаши Алфандарију који је то покренуо, али и другим члановима Јеврејске заједнице у Црној Гори, који су ме позвали да им будем рабин и да учествујем у остварењу тог сна, рекао је Прелевић.
Предсједник Јеврејеке заједнице Јаша Алфандарн истакао је да се труде да не изневјере повјерење које им је указано прије двије године, мислећи на уговор о међусобним односима који су потписали с Владом Црне Горе и у складу с којим им је признат статус традиционалне религије као и у другим земљама региона.
Отворили смо синагогу и то је почетак нашег сна. Ово је први корак, а идуће године полажемо камен темељац за већу синагогу, и надам се да ћемо наставити суживот на обострано задовољство, рекао је Алфандари.
Истичући да је отварање ове синагоге само кратак бај-пас ка изградњи нове јеврјеске богомоље с пратећим културним центром др Суад Нумановић, министар за људска и мањинска права је подсјетио на уговор о међусобним односима.
– Тиме се показује да Црна Гора унстину јесте грађанска, мултиконфесионална, мултикултурална држава, и сваким даном то све више показује, рекао је Нумановић, додајући да је то на фону залагања за поштовање сваког човјека без обзира на вјеру и нацију. Навео је и да држава помаже све вјерске заједнице у складу с могућностима.
Чланове Јеврејске заједнице као и њихове госте поздравио је и др Миомир Мугоша, градоначелник Подгорице.
– Град је имао и имаће разумијевања за стварање простора за суживот свих људи рекао је Мугоша, додајући да се отварањем привремене синагоге и на дјелу показује толерантност према другима. „Ово је отворени град и треба да остане тако и убудуће”, додао је Мугоша. Иначе, и Мугоша и Нумановић захвалили су члановима црногорске Јеврејске заједнице на стварању нових економских веза са свијетом.
Поздраве и честитке писмеио је упутио и Јосиф Леви, амбасадор Израела у Београду.
Поздрав духовника
Чланове Јеврејске заједнице поздравио је испред Барске надбискупије фра Пашко Гојчај, пожељевши свако добро члановима прве монотеистичке религије, истичући како је и Подгорица овим чином обогаћена.
Свештеник др Велибор Џомић поздравио је отварање прве синагоге испред Митрополије црногорско-приморске.
– Изражавам задовољство што ова малобројна вјерска заједница древног израиљског народа добија своје мјесто за молитву у Подгорици и Црној Гори, рекао је свештеник Џомић.
u-podgorici-otvorena-prva-sinagoga-pocetak-sna-svih-jevreja-slika-324117
Мјесто сусрета
Предсједница Фондације .Петар Лубарда“ Ђина Лазар, по мајци Лубарда, којој је ујак био чувени сликар Петар Лубарда, присуствовала је чину уношења Сефер Торе.
Ово је свечаност за Јеврејску заједницу, а могу рећи да се иницијатива родила у мојој кући. Јевреји не могу функционисати барем без минималног простора у којем ће стајати и Сефер Тора. Одрасла сам у двије културе, рођена сам у Израелу, отац ми је Јеврејин, и осјећам се као Јеврејка. Мајка ми је хришћанка, Црногорска, и мени је то све сасвим нормално. Надам се да ће ово бити мјесто сусрета и са културним вриједностима јеврејског, народа рекла је Лазар.

Извор: Дан

Фото: Лука Зековић (Вијести)

Pin It on Pinterest

Share This