Izaberite stranicu

На данашњи дан прије осам година освештана је цркве Свете Тројице на Румији. Тим поводом, парох барски Јован Пламенац у овој цркви служио је Литургију.
У литургијској бесједи, свештеник Пламенац је казао да као што у јеванђељској причи данас прочитаној Царство небеско у нама узраста попут зрна горушичног, најмањег од свих сјемана, које узрасте у велико дрво, тако је у својој слави узрасла Румијска црква након своје обнове и освештавања.
Румијску цркву 31. јула 2005. године освештали су Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије и Еписком Захумско-херцеговачки Григорије. Освештали су је као што је освештана и свака друга црква, те намјене богослужбеним чином. Међутим, Румијска црква потом, као мало која у свијету, бива освештавана изнова и изнова. Оном љубављу којом су наши преци вјековима износили по камен на врх Румије, са вјером и надом да ће ту онда када се прикупи довољно камења црква бити обновљена, данашњи румијски ходочасници освештавају цркву Свете Тројице, у посљедње четири године чак редовном једномјесечном литургијском службом.
Али, Румијска црква бива, безмало без прекида, освештавана и кроз своје мучеништво, бива освештана сваким каменом којим је неко лупио по њој, сваким погрдним натписом којим је исписивана, али је кроз своје мучеништво освештана и сваком погрном ријечју коју су бацили на њу, свим тим измишљотинама, подвалама, буди-бог-с-нама конструкцијама које је прате свих ових осам година.
Црква Свете Тројице на Румији тако је постала својеврсна црногорска раздјелница добра и зла, „лакмус папир“ за идентификовање добра или зла, љубави или мржње у нама. Љубав, па и ова којом обливамо Румијску цркву, уводи нас у заједничарење са Богом, јер Он сам је Љубав (а што је друго Царство небеско, вјечни живот, него заједничарење са Богом). А мржња, она је бедем између нас и Бога, бедем којег не могу пробити ни топови ни атомске бомбе, бедем који може бити истопљен једино љубављу.
Бљујући отров „адске душе своје“ на Румијску цркву, кажу да је она пореметила барски међувјерски склад. Питамо их: колико је муслимана и римокатолика у Румијској литији 2004, 2003… године било више него 2006, 2007…? Што је то у присуству муслимана и римокатолика Румијској литији промијењено обновом цркве Свете Тројице 2005. године? Ми тврдимо, јер знамо, да ту ништа није промијењено. Нека докажу да јесте и нека им је све просто. Овако, функционишу на нивоу политичке шпекулације и патолошке мржње којима су посљедица лаж и управо ремећење барског међувјерског склада – казао је Пламенац.

Pin It on Pinterest

Share This