Izaberite stranicu

Хомосексуалце не треба осуђивати нити маргинализовати, већ интегрисати у друштво, поручио папа Фрања. Истакао је да је забрана женама да буду свештеници дефинитивна и да су „врата цркве затворена“ по том питању.

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања је први понтиф који је јавно поручио да хомосексуалце не треба осуђивати нити маргинализовати, већ интегрисати у друштво, као и да су за жене „врата цркве затворена“.
У разговору са новинарима у авиону на повратку из Бразила, папа је у недељу увече бранио хомосексуалце од дискриминације, пренео је Ројтерс.
Рекао је са израженом саосећајношћу да не осуђује хомосексуалце, али да осуђује геј лоби, за који каже да представља „озбиљан проблем“.
Подсетио је на једну од универзалних доктрина католичке цркве која каже да док хомосексуална оријентација није грех, хомосексуални чин јесте.
„Уколико је нека особа геј и при том тражи Бога и има добру вољу, ко сам ја да му судим“, запитао се папа.
„Катехизам Католичке цркве то најбоље објашњава. Он каже да они не смеју бити маргинализовани (због оријентације), али да морају бити интегрисани у друштво“, рекао је папа на италијанском.
„Проблем није имати такву оријентацију. Ми морамо бити браћа. Проблем је лобирати за такву оријентацију, проблем су лобији похлепних људи, политички лобији, масонски лобији, има пуно лобија. То је највећи проблем“, рекао је папа, одговарајући на новинарско питање о „геј лобију“ у Ватикану.
Папа је рекао и да је забрана Римокатоличке цркве женама да буду свештеници дефинитивна, мада би волео да оне имају више удела у административним пословима и пасторалним активностима.
„Црква је о томе донела став и одговор гласи не – врата су затворена“, рекао је папа, први пут јавно о питању да ли жене могу бити свештеници.
Папа се вратио у Рим у понедељак након тријумфалне седмодневне турнеје у Бразилу која је кулминирала огромним окупљањем верника на чувеној плажи Копакабани у Рио де Жанеиру, уз процену организатора да је на скупу било више од три милиона људи.
Папа је у авиону са новинарима који су га пратили на путу, разговарао 80 минута, и то је, како новоди британска агенција, била његова прва конференција за „седму силу“ откако је изабран за понтифа у марту.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This