Izaberite stranicu

Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је да је Србија у својој историји највећу подршку добијала од источних Словена и да би њена борба за очување територијалног интегритета била неуспешна без њихове подршке.
„Одлучна борба за одбрану нашег територијалног интегритета у овом веку била би у великој мери неуспешна без њихове постојане подршке“, рекао је Јеремић поводом обележавања 1.025 година откако је руски народ примио хришћанство.
Бивши шеф српске дипломатије је, у говору на свечаности у Спомен цркви Свети Владимир у Њу Џерзију, оценио да су источни Словени пружали највећу подршку Србији током читаве њене историје.
„Наши ратови за ослобађање од Отоманског царства у 19. веку не би успели без њихове политичке и војне помоћи. Наша обновљена независност не би била учвршћена без њихове дипломатске подршке“, навео је Јеремић и додао да се то односи и на ослобађање земље у Првом и Другом светском рату.
Јеремић је истакао да српска и руска православна црква више од 800 година делују као чувари духовности и заједничке културе.
„Више од 800 година наше уважене цркве делују као чувари наших духовних веза, негујући заједничку културу, која је оснажена тиме што се молимо на истом језику, користимо исте књиге за литургије и клањамо се истим свецима“, рекао је Јеремић.
Говорећи о прихватању хришћанске вере међу руским народом, Јеремић је подсетио да је кнез Владимир Новгорода и Кијева 988. године не само прихватио начела хршићанске вере, већ и моралне филозофије која се заснива на љубави и опроштају, не само према пријатељима, већ и непријатељима.
Јеремић је указао и на везу између руског кнеза, који је касније проглашен свецем, и оснивача српске православне цркве, Светог Саве, имајући у виду да се он, као принц Растко Немањић, замонашио у цркви коју је кнез Владимир основао век раније на Светој Гори.
„Верујем да ово такође указује на порекло специјалних веза између наше две нације“, рекао је он.
„Уверен сам да ћемо наставити да будемо јединствени у годинама које долазе“, поручио је Јеремић.

Извор: in4s.net

Pin It on Pinterest

Share This