Izaberite stranicu

Српски патријарх Иринеј на састанку у Кремљу са Владимиром Путином поручио је да је српски народ захвалан за подршку коју Русија пружа, али је затражио, између осталог, и да Путин „подржи слободно дјеловање СПЦ у Македонији и Црној Гори“.
„Српска православна црква високо цијени вашу отвореност и правичност у рјешавању питања заштите наших древних светиња на Косову и Метохији, а народ вам је захвалан за подршку интересима Срба који живе на КиМ, у расправи око тражења путева рјешавања тог за нас трагичног конфликта“. То је у четвртак рекао српски патријарх Иринеј, обраћајући се руском предсједнику Владимиру Путину, са којим се састао у Кремљу. Шеф руске државе примио је представнике православних цркава у знак празновања 1025. годишњице крштења Русије, пишу Новости.
Иринеј се посебно се захвалио Путину за то што је Србија одабрана за реализацију пројекта Јужни ток, јер ће то „довести до оживљавања економије и отварања нових радних мјеста“. Затражио је, такође, да Путин „подржи слободно дјеловање СПЦ у Македонији и Црној Гори“.
Патријарх Иринеј замолио је првог човјека Русије и да помогне да се обаве завршни радови унутрашњег уређења Храма Светог Саве:
– У нашем народу постоји изрека: „Бог, па Русија“, и осим у Бога, ми се надамо само у Русију. Немамо чиме да узвратимо вама, осим нашом искреном захвалношћу, љубављу и топлим молитвама за братски велики руски народ-казао је Иринеј.

Извор: Аналитика

Pin It on Pinterest

Share This