Izaberite stranicu

Ви (Срби) сте један од најбистријих народа које сам за живота видео. Схватате брзо и правилно. Са својом интелигенцијом и богатствима тла, морали бисте имати једну од главних улога у Европи. Ваше мане, поготово мане оних које називате интелигенцијом, спречавају вас да то постигнете.“
Ово су речи др Рудолфа Арчибалда Рајса, исписане у књизи „Чујте Срби“, у чијем поднаслову пише „Чувајте се себе“. Рајс је књигу написао 1928. године и она представља убедљиви политички тестамент српском народу. Шта нам је то Арчибалд Рајс поручио давне 1928. године и јесмо ли успели да се сачувамо сами од себе?
Историчар Предраг Ј. Марковић истакао је потребу српског народа да ужива у сопственој нарцисоидности, што је уз неколико промашаја политичких елита кумовало лошој судбини нашег друштва у 20. веку.
– Арчибалд Рајс је човек који је напустио каријеру чувеног форензичара како би помогао борбу једног малог народа за опстанак и слободу. Никаквог интереса није имао за то, сем вере у истину и правду. Уместо да заједно с њим поделе племениту идеју о вери, истини и правди, Срби су му узвратили незахвалношћу и заборавом. Ваљда зато сада немају скоро никакве пријатеље, а камоли такве као Рајс – каже Марковић.
Као велики пријатељ српског народа, Арчибалд Рајс је у својој књизи указао на врлине и мане српског народа, описао је тадашњу српску интелигенцији, политичаре и омладину…
Историчарка Бранка Прпа сматра да српски народ у протеклих осам деценија није успео да се спасе слабих, необразованих и неодговорних политичких елита које су га много коштале у историјском и економском смислу.
– Континуитет владања све горих политичких елита у Србији траје од краја 19. па кроз цели 20, а ево и сада у 21. веку. Уместо да постају све образованији, одговорнији, племенитији, припадници наших политичких елита су игнорисали модерне токове развоја у Европи и водили наше друштво у изолацију. Скоро сваки процес модернизације Србије угушен је у страхотама и крви. Политичке елите су стварале и рушиле идентитет и интегритет државе и народа и никада нису имале слуха за историјски контекст и позиционирање Србије у њему – казала је за „Блиц“ Бранка Прпа.
Ово вредно дело „Чујте, Срби“ поклон је уз најновији магазин НИН-а, који можете пронаћи на свим киосцима.
С друге стране, њен колега Чедомир Антић сматра да је Арчибалд Рајс пред српски народ поставио превелике захтеве, јер у вртлогу историје у 20. веку ни много модернија и организованија европска друштва од српског нису успела да избегну разнолика посртања.
– Верујем да је српски народ могао да избегне Југославију, али не и комунизам. Питање је да ли би се другачијом политиком према великим силама избегло огромно страдање становништва у светским ратовима. Рајс је био велики хуманитарац, али је волео Србију и Србе на исти начин као што је развијеном делу Европе симпатичан фолклор и друштвене особености њених мање модернизованих крајева – појаснио је Чедомир Антић.

Извор: in4s.net

Pin It on Pinterest

Share This