Izaberite stranicu

Било је потребно да прођу 283 године па да се чудотворна икона Богородице Одигитрије врати у манастир Ватопед. Поводом прославе светих Светогораца, и послије сагласности управе манастира Ксенофонта у ком се чувала ова света икона, јуче је у поподневним часовима са свим ваљаним почастима свети и велики манастир Ватопед дочекао своју Богородицу Одигитрију.
Ову свету икону пренио је у манастир Ватопед игуман свештеног манастира Ксенофонта старац Алексије уз пратњу монаха његовог братства. На самом уласку у манастир Ватопед, видно узбуђени овим чином повратака, икону су дочекали и преузели домаћин игуман старац Јефрем и игуман манастира Пантократора старац Гаврило са монастима њихових братстава и свечано је унијели у саборни храм Благовјести.
До 1730. године ова света икона је почивала у Ватопеду. Поменуте године  она је на чудан и чудесан начин нестала из манастира Ватопеда. Монаси су је свуда по манастиру тражили, али безуспјешно. Кад је до њих допрла вијест да се икона обрела у манастиру Ксенофонту, они пожурише у тај манастир и заиста је нађоше у Ксенофонту. Ксенофонтски монаси нису могли да објасне на који је начин икона Одигитрије стигла у њихов манастир, и они је одмах предадоше ватопедским монасима, који је свечано врате у њихов манастир. Међутим, управо тад се десило чудо: икона је поново ишчезла из Ватопеда и поново се појавила у Ксенофонту. Нашавши је поново у овом манастиру, Ватопеђани су  разумјели да је то њена воља и оставише је у овом манастиру све до јуче, 22. јула 2013. године када је поново свечано пренесена у Ватопед.

odigitrija-sv-gora_9

Са romfea.gr преузео и превео епископ Хризостом

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This