Izaberite stranicu

Предсједник Правног савјета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић, у изјави за Мину казао је да сматра да је одлука Главног града о додјељивању земљишта, организацији Црногорска православна црква (ЦПЦ), политичка а не вјерска.

Скупштина Главног града одлучила је јуче да ЦПЦ додијели парцелу од око 13 хиљада метара квадратних на Малом брду у Подгорици, за изградњу храма.

Џомић је агенцији Мина рекао да таква одлука није добра.

»Уз дужно поштовање констатујем да је овдје у питању политика а не вјера. Поново су вјера и нација постале предмет великих политичких злоупотреба«, навео је Џомић.

Он је оцијенио да је велика одговорност пред онима који су гласали за такву одлуку, и да зна да Главни град није био оригиналан.

»Прије Главног града и Пријестоница им је додијелила земљиште, и знам да већ неколико година та дружина која себе назива црквом на том мјесту није поставила ни темеље. И мађарска национална мањина у Ловћенцу је тој организацији додијеила земљиште, на сва звона најављивали су изградњу цркве од које ништа није било«, казао је Џомић.

Он је увјерен да на тој парцели нећи бити изграђен објекат и да је то, како је рекао, само једна политичка игра са националиним осјећањима, прије него вјерским.

»Они који су нешто на себе ставили то треба и да носе, а вријеме ће да покаже колико су били у праву, показаће се какво ће им мјесто остати у истрорији Црне Горе због овакве одлуке«, навео је Џомић.

Према његовим информацијама, како је рекао, мјештани момишићког брда се буне, »и знају да та организација није црква а посебно не православна«.

»Не знам какве могу да буду импликације, имајући у виду природу и менталитет Црногораца а нијесам далеко од увјерења да ово може да изазове неке тензије. Биће отпора уколико уопште дође до тога да се гради објекат«, сматра Џомић.

Он је рекао да је посјетио мјесто и да су потребни милиони еура да се било какав објекат изгради.

»Мислим да је ово кукавичје јаје које је потурено Мирашу Дедеићу и његовим сљедбеницима и врло брзо ће се показати да је тако«, казао је Џомић.

Одлука Главног града о додјели земљишта, сматра он, може се тумачити двојако.

»Додјељује се грађански легитимитет наводној цркви али како чујем, општина ће ускоро морати да се суочи и са захтјевима других вјерских заједница које ће тражити исту површину, у истој противвриједности«, закључио је Џомић.

Извор: Аналитика

Pin It on Pinterest

Share This