Izaberite stranicu

Патријарх српски Иринеј са више епископа Српске православне цркве устоличио новоизабраног епископа Епархије зворничко-тузланске Хризостома у Саборном храму рођења пресвете Богородице у Бијељини.

У Саборном храму рођења пресвете Богородице у Бијељини, патријарх српски Иринеј устоличио је владику Хризостома на трон епископа зворничко-тузланског.

Устоличење је обављено у присуству чланова Светог архијерејског синода, 18 епископа, званичника Републке Српске, представника заједничких органа и институција на нивоу БиХ, начелника више општина и верника из североисточног дела РС, преносе локални медији.

“Данас смо овде сабрани да саопштимо одлуку наше Цркве, нашег Светог архијерејског сабора и да у трон апостола зворничко-тузланског уведемо новоизабраног епископа Хризостома”, рекао је патријарх Иринеј.

Будући да је досадашњи епископ владика зворничко-тузлански Василије, због слабог здравственог стања, замолио Свети архијерејски сабор СПЦ-а да га ослободи управљања епархијом зворничко-тузланском, замолили смо епископа бихаћко-петровачког да преузме ову епархију и “он је то прихватио”, рекао је патријарх.

“Позивамо свештенство епархије зворничко-тузланске да епископа Хризостома слушају као добра деца свог родитеља, као ученици свога учитеља и пастира, а на корист наше свете православне цркве и српског народа”, порука је партијарха српског Иринеја.

Захваливши на указаном поверењу, новоустоличени епископ Хризостом позвао је вернике своје нове епархије на духовну обнову, истакавши да је свестан своје “недостојности, искушења, али и одговорности коју је прихватио у тренутку избора на нову дужност”.

Многобројни верници који су стигли у Бијељину из свих крајева Републике Српске пратили су литургију и на видео-биму који је постављен испред Саборног храма.

Епископ Хризостом биће уведен у трон епископа зворничко-тузланског сутра у Саборном храму у Тузли.

Епархија зворничко-тузланска, на чијем је челу од 1978. до ове године био епископ Василије Качавенда, има шест намесништава, са 142 парохије и 106 активних свештеника. Седиште епархије је привремено у Бијељини, до повратка у Тузлу.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This