Izaberite stranicu

Након Божанствене литургије и братске трпезе у Спасо-Преображењском Валаамском манастиру у четвртак 11. јула, Његова светост Патријарх московски и все Русије Кирил обратио се братији поучним словом.

Према ријечима Његове светости, приоритетни задаци јесу да се заврши рад на обнови манастира и скитова, да се обезбиједе комфорнији услови за мирјане у том дијелу Карелије, саопштава прес служба Патријарха московског и цијеле Русије. „Ако заиста све то постигнете, Валаам ће уистину постати Руска Света Гора“, убијеђен је Његова светост Патријарх Кирил. «Али, да би то заиста све тако било, главну улогу у обнови Валаама треба да одиграју не политички дјелатници, не мецене и добротвори, не инжењери и конструктори, не рестауратори, већ ти исти монаси који су се заједно са нама смирено молили под сводовима овог храма“.

„Чак и за вријеме свог физичког, материјалног пада, чији свједок сам био кад сам посјетио Свету Гору 60-их и 70-их година, Света Гора је заиста била духовни центар Православља“, истакао је поглавар Руске цркве, „не зато шо су обнављани зидови манастира, што су створени спољаши услови  за живот,  него што се на Светој Гори никада није прекидао велики монашки молитвени подвиг – најтежи подвиг“.

„Ни најтеже физичко послушање не може се по напору, по улагању унутрашње енергије упоредити са молитвом, јер молитва захтијева све унутрашње снаге“, наставио је свјатјејши Владика. Господ је тако хтио да се тај утрошак енергије за вријеме молитве  надокнађује не људском него Божјом енергијом, Божанском благодаћу. У мјестима гдје се то дешава, гдје се концентрише та благодатна сила, људи, који долазе извана, осјећају то. Срце јасније говори, него било каква спољашња аргументација, и човјек доживљава искуство духовне обнове“.

Према ријечима Његове светости, главно у животу обитељи треба да буде „духовни живот братије, узајамна помоћ, молитва, извршење послушања, келијног правила, заједничка молитва у храму, срдачан однос према поклоницима, да би људи при сусрету са духовницима видјели пред собом не грозног судију, који слично старозавјетним фарисејима тражи скрупулозно извршење закона, већ правога оца или брата, који је испуњен љубављу и разумијевањем, снисхођењем и мудрошћу – не својом сопственом, већ оном која се опире на велику благодатну традицију Цркве“.

„Валаам може и треба да постане Руска Света Гора, у првом реду захваљујући том духовном дјелању. Сањам да наш нови Сјеверни Атон засија благодаћу својом за сву Русију и читав православни свијет. И вјерујем, да ће се по молитвама светих преподобних Сергија и Германа тако и десити, ако помоћ Божја буде отворена за наше напоре, наше трудове“, закључио је Његова светост Патријарх московски и све Русије Кирил.

Pin It on Pinterest

Share This