Izaberite stranicu

Vladika backi Irinej_620x0Београдски лист Danas од 11. јула текуће године објавио је, на страни 4, текст Kosovo podelilo  Crkvu, потписан иницијалима К. Ж. У том тексту аутор, односно  ауторка, на самом почетку пушта машти на вољу и зановета на тему да ли је потписник ових редака прекјуче боравио  у Београду да би постигао „усаглашавање ставова са патријархом Иринејем поводом писма владике Атанасија у којем оптужује државни и црквени врх за издају Косова”.

Стварно задивљује обавештајна обавештеност Danas-овог сарадника, односно  сараднице: кладио бих се да нико из БИА или било које друге аналогне установе, домаће или стране, није регистровао овај готово целодневни боравак бачког епископа у Београду, али Danas-ов сарадник, односно сарадница, богме јесте. На велику жалост Danas-a и његових сарадника и сарадница, Бачка и Београд нису повезани  само истим почетним словом него и крајње неприхватљивом великосрпском субверзивном делатношћу: данашњи бачки владика не само што не слуша савете неких новосадских политичара да се клони Београда него, ето, мало-мало, па бива виђен у Београду, те се може, у духу Danas-у   драгих европских вредности, сматрати опасним настављачем ратнохушачке политике   свога   давнога   претходника,    бачкога   владике   Јована Јовановића, који  је,  иако  поданик  К.  u.  К.  монархије,  доказаном антидемократи и присталици прекомерне употребе силе, Карађорђу, купио његов први топ.

Али, и поред примерне обавештености, Danas-у остаде непознат  разлог боравка дотичног  сумњивог лица у Београду. Као најпоузданији извор информацијâ о себи самом, имам част да обавестим знатижељног (знати жељног) сарадника или знатижељну сарадницу Danas-а, у циљу добијања потпуне информације, да прекјуче у Београду нисам ни видео Патријарха српског, а камоли да сам са њим „усаглашавао” било шта. Истовремено, са жаљењем морам  да исправим  Danas-овог  текстописца:  владика Атанасије за издају оптужује само државни врх, док „црквени врх” – ма шта тај израз значио – оптужује за колаборантски однос илити за генералну подршку  државном  тријумвирату, уз  апстраховање  –  по  њему, владици Атанасију – издајничке  улоге истога. Са данасовске  стране и са разних других страна радо нападани „црквени врх” није, срећом, у прилици и могућности да изда Косово, све и кад би хтео, а јемчим да неће,  упркос жељама и пројекцијама Danas-ових  аутора, са чијега становишта бих иначе лично очекивао похвалу за свакога ко је вољан да нас, ради вртоглавих висина светле европске будућности, ослободи  баласта  званог Косово (плус Метохија, што, данас/danas, звучи тако примитивно поповски и ситно калуђерски…).

У  наставку   свог   смушеног   текста   К.   Ж.   објашњава   како владика Атанасије види улогу доле назначеног у врзином колу наше данашњице, па онда препричава догодовштине са митинга Остајемо у Србији од 10. маја и, као круну свега, наводи коначно и обавезујуће мишљење Danas-овог главног експерта за Српску Православну Цркву, велеученог Мирка Ђорђевића, о читавом „случају”, а посебноcњегово  велеумно  сагледавање  главних  „струја” у  данасовцима  не превише симпатичној Цркви и његово пророчко најављивање новог неразумљивог  саопштења из  пера аутора овога  коментара,  зачудо разумљивог – чак и њему, само ако хоће да то призна.

На крају морам да дубоко разочарам и растужим К. Ж., Danas, Мирка Ђорђевића  и још понеког  вешћу  да Косово  није  поделило Цркву, нити ће је поделити, нити је може поделити. Напротив, Косово и Косовски Завет јесу један од битних чинилаца јединства ове помесне Цркве, као и чинилац јединства између Danas-овог дежурног негативца, владике бачког, и умировљенога владике захумско-херцеговачког,  независно  од  тога шта они  мисле један о другом или,  тачније, један о  поступцима  и  речима онога  другог. Уосталом, Црква се, по самој својој природи, не може поделити. Од ње се, додуше, појединци и групе могу оделити. Не знам да ли у такве појединце спада и К. Ж., али сам прилично сигуран да у то друштво спада водећа екипа антисрпског, антиправославног и противверског листа за који ради.

Епископ бачки Иринеј

Нови Сад, 12.07.2013 – Информативна служба Епархије бачке

Pin It on Pinterest

Share This