Izaberite stranicu

630-ој години јављања чудотворне Тихвинске иконе Мајке Божје и 240-ој години града Тихвина посвећене су свечаности, које су 9. јула започеле у Успењском Богородичином манастиру, саопштава „Вода жива“.

Празничном литургијом и литијом началствовао је Епископ тихвински и лодејнопољски Мстислав. Саслуживали су му Епископ царскоселски Маркел, настојатељи и братија манастира Тихвинске епархије.

„Свака молитва, која се узноси Богу јесте молитва из срца, а најсрдачнија и најтоплија молитва јесте молитва Мајци Божјој. Ми увијек осјећамо њен покров, њено заступништво за нас, осјећамо њену радост, када се дотичемо светиња, икона са Њеним ликом. Данас осјећамо посебну радост, јер се налазимо крај древне светиње, покровитељке наше земље и руског народа. Она је напунила 630 година. Она нас чује, помаже нам“, казао је Епископ Мстислав.

Он је напоменуо да је ова година посебна, јубиларна. Најесен ће бити обиљежен још један датум – 400 година познате опсаде тихвинског сједишта, којом је извојевана побједа над шведским освајачима.

У Тихвин из читавог свијета долазе вјерници да би се поклонили икони Мајке Божје, ради Њеног благослова, укрепљења у вјери, задобијања духовне снаге. Током многих година њена икона пројављује чудеса и исцјељења.

„Мене су крстили 1967. године, када је Црква трпјела гоњења. То је било у Москви, у храму Тихвинске иконе Мајке Божје. И десило се да ме ова икона штити током читавог живота и постала је домаћа икона која помаже мојој породици“, казала је новинару „Воде живе“ поклоница Ана Лисичкина, која је специјално допутовала у Тихвин тога дана.

На дан празновања јављања Тихвинске иконе Мајке Божје поздравно слово упутили су Митрополит санктпетербуршки и ладошки Владимир и гувернер Ленске области Александар Дрозденко. Манастиру је на дар донијет престони крст у који је уметнута честица дрвета светога Крста, ризе Господње, омофора Пресвете Богородице.

Празновање је настављено на тргу Слободе фестивалом православне културе „Празнична звона“.

Град војничке славе Тихвин, основан је 1773. године. Он је израстао око Успењског манастира, који се образовао на мјесту јављања иконе крај ријеке Тихвинке. У вријеме Другог свјетског рата то је био први град, који је ослобођен у зимској контраофанзиви совјетске армије 1941. године.

Pin It on Pinterest

Share This