Select Page

Након засиједања Светог синода Румунске патријаршије, одржаног 4-5. јула под предсједавањем Његовог блаженства Патријарха румунског Данила, донијето је следеће саопштење:

– У контексту јавних дебата које се у последње вријеме одржавају поводом пројекта промјене устава Румуније, Свети синод подржава дефиницију по којој је „породица природни елемент егзистенције и развоја друштва засован на браку слободно склопљеном између човјека и жене, на њиховој једнакости и праву и обавези родитеља да обезбиједе развој, образовање и обуку дјеце уз подршку и заштиту државе и друштва“.

– Након анализе и процјене коначних резултата испитивања становништва Румуније 2011, Свети синод је одобрио нови пастирско-социјални програм – методе и средства за јачање пастирске службе на локалном (епархијском), регионалном (митрополитском) и националном нивоу.

Румунска православна црква ће интезивирати своју пастирску службу са вјернима у циљу промоције и заштите институције традиционалне породице и смањења броја развода, абортуса, насиља у породици, напуштања дјеце итд.

– Епархије Румунске патријаршије ће подржати европску грађанску иницијативу под називом „Један од нас“, која има циљ да, у оквиру Европске Уније, подигне ниво заштите достојанства, права на живот и интегритета сваког људског бића од његовог зачећа.

– Свети синод је са радошћу примјетио вишеструке активности епархија румунске дијаспоре у области одржавања и промоције румунске духовности.

Pin It on Pinterest

Share This